VS gaat IS ook op Twitter bestrijden

Screenshot van de Twitter-account van het Amerikaanse blad Newsweek dat vorige week kort werd gehackt door de groep die zich Cyber Caliphate noemt.
rv Screenshot van de Twitter-account van het Amerikaanse blad Newsweek dat vorige week kort werd gehackt door de groep die zich Cyber Caliphate noemt.
Een speciaal Amerikaans overheidsbureau wordt uitgebreid zodat het op sociale media zand in de propagandamachine van IS (Islamitische Staat) kan gooien. De New York Times schrijft over de plannen van de Amerikaanse overheid om het agentschap uit te breiden.

De terreurgroep en de aanhangers plaatsen dagelijks zo'n 90.000 berichten op sociale media en zijn dankzij die berichten vrij succesvol in het ronselen van nieuwe strijders. Veel succesvoller dan de campagne van de overheid van de Verenigde Staten om mensen te ontmoedigen zich te mengen in de strijd, gaf een overheidswoordvoerder toe aan de krant.

Om de campagne van verschillende ministeries te combineren, wordt het Centrum voor Strategische Counterterrorisme Communicatie uitgebreid. Het moet de boodschappen van organisaties en vooraanstaande moslims die tegen IS zijn in de spotlights zetten.

Screenshot van Newsweek-hack door Cyber Caliphate.
rv Screenshot van Newsweek-hack door Cyber Caliphate.

Cyber Caliphate

Vorige week hackte de met IS sympathiserende groep Cyber Caliphate de website van het Amerikaanse blad Newsweek en deelde met de 2,5 miljoen volgers gevoelige informatie van de Amerikaanse overheid. Zo werd een organogram en een namenlijst van studenten van de Amerikaanse overheidsorganisatie DCITA (Defense Cyber Investigation Training Academy) gedeeld. 

De organisatie leidt mensen op om online terrorisme te bestrijden. Ze trainen verder het Amerikaanse ministerie van Defensie, de FBI en de CIA. De lijst bevatte behalve de namen ook de contactgegevens van de studenten.

Screenshot Newsweek-hack door Cyber Caliphate.
rv Screenshot Newsweek-hack door Cyber Caliphate.