Vrouwen waarschuwen elkaar in Facebookgroep voor ‘foute mannen’: “Dit is in strijd met privacywetgeving”

De gesloten Facebookgroep telt meer dan driehonderd vrouwelijke leden.
Facebook De gesloten Facebookgroep telt meer dan driehonderd vrouwelijke leden.
De Facebookgroep van vrouwen die elkaar waarschuwen voor ‘foute mannen’ is in strijd met de Europese privacywetgeving. Dat zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit.

Het thema werd vandaag aan de kaak gesteld door ‘Het Belang Van Limburg’ en ‘Het Nieuwsblad’. De berichten die in de bewuste groep terug te vinden zijn, laten aan duidelijkheid niets te wensen over. “Geen engeltje, hij liegt en bedriegt”, klinkt het onder meer. Of nog: “Doet zich voor als de ideale man, maar laat dan plots niets meer van zich weten.” En: “Liegt, manipuleert en het woord ‘neen’ staat niet in zijn woordenboek.” 

De groep ‘Foute Mannen’ werd in 2016 opgericht door twee vrouwen en telt intussen al meer dan 300 leden. De uitsluitende vrouwelijke leden waarschuwen er elkaar voor mannen die volgens hen niet deugen. Dat gebeurt met naam en foto.

Gegevens niet verwijderd
Een geviseerde man diende bij de politie een klacht in wegens laster en eerroof. Hij had contact opgenomen met de oprichtsters om zijn gegevens te laten verwijderen, maar de vrouwen gingen niet in op die vraag. De man had de groep ook bij Facebook gerapporteerd, eveneens zonder resultaat.

Wat de vrouwen doen, mag nochtans niet. Dat zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. "De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is hier van toepassing. Om die te respecteren, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen", klinkt het. 

“Recht op rectificatie”
En op dat punt lijken de beheerders van de groep zelf in de fout te gaan. "Als je gegevens verwerkt van een persoon, moet je daar informatie over geven. Dat is hier niet het geval. De persoon moet ook zijn recht op rectificatie of gegevensverwijdering kunnen uitoefenen. Ook dat is niet het geval."

Het feit dat de groep privé is, speelt geen rol. "Er is wel een uitzondering voor een persoonlijke of huishoudelijke gegevensverwerking, maar die is zeer beperkt. De groep mag dan wel privé zijn, het delen van gegevens met driehonderd vrouwen is niet strikt persoonlijk.” Op inbreuken tegen de verordening staan verschillende straffen, zoals een verbod om nog gegevens te verwerken of een geldboete. 
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieven Geryl

  Caroline, een sleutel die veel sloten kan open doen is een goede sleutel. Een slot die door veel sleutels open kan is een slecht slot.

 • Caroline Bex

  Vrouwen krijgen ook rap een stempel opgedrukt, Robert. Vanaf het moment dat een vrouw iets te veel mannen heeft gehad is het een hoer. Mannen die van de ene vrouw naar de andere springen zijn helden...

 • ROBERT GERTS

  Ik kan ook een pagina beginnen, om mannen te waarschuwen voor vrouwen, die ik persoonlijk ken. Die vrouwen zijn enkel op je geld uit, en gokken op verschillende “paarden” tegelijk! Maar net zoals mannen, zijn dat enkelingen. Een man krijgt nogal gauw een stempel, terwijl een vrouw veel is, en oscar’s zouden moeten krijgen voor hun toneelopvoering. Gaat een man vreemd, is het een zak. Doet een vrouw het, heeft ze een slechte man !

 • Cletus Clint

  Ik schrik dat sommige mensen, zelfs mannen, het probleem niet zien. Elke vrouw kan daar posten wat ze wil als ze een eitje te pellen heeft met een man. Wie is de rechter in dat geval? Wie zegt dat wat die vrouw dan zegt allemaal wel juist is? Ik begeef me binnenkort ook op de dating scene maar zou niet graag afgerekend worden door de vrouwen met wie het niks is geworden.

 • ivan DEJONGHE

  elk verhaal heeft zijn twee kanten zijn niet altijd de mannen