Vrijwel heel Somalië al bijna een volledige maand zonder internet

Thinkstock
Bijna heel Somalië zit al achttien dagen zonder internet. In juni meerde een containerschip aan in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Het anker van het schip bleef achter de enige glasvezelkabel van het land haken. Nu kent het hele land grote internetproblemen.

De Somalische minister van Post en Telecommunicatie, Abdi Anshur Hassan, heeft het incident een grote ramp genoemd. De meeste internetproviders zijn dan ook afhankelijk van de enige glasvezelkabel. Volgens de regering is de economische schade groot, deze wordt geschat op negen miljoen euro per dag. Er wordt dan ook gehoopt dat de kabel deze week nog kan gemaakt worden.

In het Afrikaanse land heeft minder dan twee procent van de bevolking internet. De mensen zoeken vaak internetcafés op. De overheid, ziekenhuizen en enkele grote bedrijven ondervinden grote problemen. Een pasgeboren kindje met een oogafwijking moest voor haar behandeling noodgedwongen naar Turkije overgebracht worden.

In 2012 zaten een heleboel Afrikaanse landen zonder internet. Ook toen trok een schip enkele glasvezelkabels kapot. Het probleem werd destijds na enkele dagen al opgelost.