Vrijspraak in beroep voor muziekpiraterij

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de 37-jarige Kristiaan Verhoeven uit Willebroek vandaag vrijgesproken voor muziekpiraterij. In eerste aanleg had hij daarvoor nog een boete van 10.000 euro gekregen en moest hij Sabam en IFPI Belgium 5.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Verhoeven had in het najaar van 2003 webruimte ter beschikking gesteld van de Amerikaanse site "21 Century" en bood links aan naar computerservers waar gratis muziek kon gedownload worden. Volgens Sabam en IFPI Belgium, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, was 21 Century een piratensite die op illegale wijze muziek verspreidde.

Misdrijf naar Amerikaans recht
De beklaagde betwistte dat echter en ook het hof vond de feiten niet bewezen. "Uit geen enkel element van het strafdossier of uit de stukken van de burgerlijke partijen blijkt met zekerheid dat het om een piratensite gaat die naar Amerikaans recht een misdrijf heeft gepleegd", klonk het in het arrest.

Kristiaan Verhoeven werd dan ook vrijgesproken. Sabam en IFPI Belgium krijgen bijgevolg geen schadevergoedingen meer en moeten ook opdraaien voor de 1.223 euro aan gerechtskosten. (belga/eb)

De man had in 2003 webruimte ter beschikking gesteld van de Amerikaanse site "21 Century" en bood links aan naar computerservers waar gratis muziek kon gedownload worden.
UNKNOWN De man had in 2003 webruimte ter beschikking gesteld van de Amerikaanse site "21 Century" en bood links aan naar computerservers waar gratis muziek kon gedownload worden.