Volg elke minuut uit het leven van deze Nederlandse mannen

Screenshot
18 dagen lang gooien twee Nederlandse programmamakers hun hele leven online voor het experiment 'Super Stream Me'. Met een draagbare camera filmen ze alles wat ze die dag doen en zien. En dat mag je letterlijk nemen: ook toiletbezoekjes, douchemomenten en seksuele contacten kunnen door iedereen live gevolgd worden. Het duo wil testen wat het met je doet als je geen controle meer hebt over wat je wel en niet online zet.

Bijna drie weken lang geen privacy meer. Twee VPRO-programmamakers, Tim den Besten (28) en Nicolaas Veul (31), gaan in naam van de wetenschap die uitdaging aan. In een maatschappij waarin we alles delen via sociale media, willen de Nederlandse mannen testen wat het met je doet als je hele leven online wordt gezet. "Overal zie je foto's van knappe mensen, foto's met filters, enz. We delen vooral succes", verklaart Tim. Het duo wil een stapje verder gaan en letterlijk àlles, ook de minder mooie momenten, delen op het wereldwijde web.

En dat doen ze. Nicolaas en Tim hebben allebei een eigen livestream, die je hier kan volgen. Daarop kan iedereen op eender welk moment van de dag instromen op de live-video's die de mannen maken. Uiteindelijk zullen de beelden achteraf verwerkt worden in een documentaire over sociale media.

Naakt
Woensdagochtend gingen de jongens online. Die eerste dag was spannend, zegt Tim. "Woensdag was de dag van alle eerste keren: douchen, plassen, enz. Maar je moet gewoon even niet aan de camera denken: ja ik ben naakt, wat dan nog." Er daagden alvast veel nieuwsgierigen op voor het eerste wc-bezoekje. 500 kijkers waren ooggetuige van hoe Nicolaas urineerde.

De twee Nederlanders willen graag weten hoe het voelt om 24 op 24 gevolgd te worden op het internet. Gaan ze zich bijvoorbeeld anders gedragen omdat ze weten dat ze voortdurend gefilmd worden? Tim denkt alvast van wel, hij heeft soms het gevoel dat hij voortdurende leuke dingen moet doen om zijn volgers te entertainen. "Ik moest net bijvoorbeeld een column schrijven en dat vond ik best wel lastig. Voor de kijkers is daar niets aan. Dan voel ik me een beetje schuldig en ga ik een beetje vertellen wat ik aan het doen ben."