Vlogger jaagt duizenden bellers op kosten

Vlogger Snapking.
Screenshot YouTube Vlogger Snapking.
De in Nederland populaire YouTube-vlogger Snapking heeft onnodig 6.000 bellers op kosten gejaagd. De vlogger, echte naam Tim van Teunenbroek, spoorde zijn 361.000 volgers via zijn filmpjes aan om te bellen naar zijn nummer 0909-0400528, zonder dat duidelijk was onder welke voorwaarden zij hem te spreken kregen.

Bellers werden vervolgens lang in de wacht gezet zonder dat zij iemand aan de lijn kregen. Uiteindelijk kregen slechts vijf van hen de vlogger ook daadwerkelijk te spreken.

13.000 euro

De bellers moesten 1 euro per minuut betalen. In totaal betaalden de fans van Snapking in maart en april van dit jaar 13.000 euro aan belkosten. De Nederlandse overheidsinstantie Autoriteit Consument & Markt kreeg via Twitter en het consumentenloket ConsuWijzer meerdere klachten over het informatienummer. Consumenten klaagden vooral omdat voornamelijk minderjarige bellers werden misleid.

Het telefoonnummer is nu wegens misleiding uit de lucht gehaald. Het is niet de eerste keer dat Snapking in opspraak raakt: vorig jaar dumpte MCN, het speciale videokanaal van de zender RTL op YouTube, de vlogger al na een schokkend filmpje waarin hij een Chinese jonge vrouw uitscheldt omdat hij zijn bestelde maaltijd niet op tijd krijgt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.