Vlaanderen investeert in superkabel om snel internet tot in elk huis te brengen

thinkstock
Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) wil over heel Vlaanderen een supersnel datanetwerk aanleggen. Desnoods richt hij daar een nieuw overheidsbedrijf voor op, schrijft De Morgen.

De stroom van digitale gegevens explodeert en zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Vandaar dat Vlaams minister Muyters een supersnel datanetwerk wil uitbouwen in Vlaanderen. De bedoeling is glasvezelkabels tot bij de mensen thuis te brengen. "We moeten de ambitie hebben om koploper te worden, zelfs op wereldschaal", zegt Muyters.

De maximale kostprijs loopt op tot 3 miljard euro, te investeren over 20 jaar. Muyters kijkt naar Vlaamse investeringsmaatschappijen als GIMV of PMV, maar ook naar steden en gemeenten en gasnetwerkbeheerder Fluvius (de fusie van Eandis en Infrax). Die laatste heeft de knowhow in handen, maar er zijn ook praktische voordelen. Wanneer de straat wordt opengelegd voor een nieuwe gasleiding, kan er meteen een glasvezelkabel worden getrokken.

Kostprijs

Om zijn project te realiseren gaat de minister de komende weken overleggen met de providers Telenet en Proximus. Zij zijn zelf al volop bezig met de uitbouw van een supersnel netwerk, maar mikken volgens Muyters nog niet hoog genoeg. 

Als beide operatoren Muyters' ambities niet kunnen waarmaken, komt er begin volgend jaar een nieuw overheidsbedrijf dat de aanleg van de kabels moet superviseren. Mogelijk komt er een samenwerking, waarbij Vlaanderen de gaten in de bestaande netwerken dicht en de capaciteit opkrikt. Doen Telenet en Proximus helemaal niet mee, dan neemt Vlaanderen de hele uitbouw voor zijn rekening, wat de kostprijs dus zal opdrijven tot 3 miljard euro. De eerste kabel kan volgend jaar na de zomer in de grond. 
92 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • repoman slegers

  hij wil koploper worden ,hoe wil hij dat doen? de hollanders hebben al meer dan 5 jaar glasvezel

 • Tom Desmedt

  Mr Helix, dat wordt allemaal al gerigistreerd door uw smartphone dus da's niet meer nodig.

 • JT1964

  Tuurlijk, en binnenkort kan je dan 150 euro per maand betalen ,bij Telenet zullen ze er vlug bij zijn.

 • Geert Matthys

  In buurlanden kost internet 15 euro per maand en ik moet 50 euro betalen. Heb ook geen andere keuze dan proximus. Internet=basisrecht dus zorg maar dat arme mensen vette korting krijgen snel.

 • Paul Boutsen

  Ja, Lap, we gaan de weg op van het water en de elektriciteit. Alles gaat weer verdrievoudigen in prijs de komende jaren.