Vijf Nederlandse jongeren opgepakt voor cyberaanvallen op internetproviders

ANP
De Nederlandse politie heeft gisteren vijf jongeren opgepakt in verband met de grote DDoS-aanvallen op internetproviders Ziggo en KPN afgelopen zomer. Dat maakte de politie vandaag bekend. Door de aanval op Ziggo kwamen 1,8 miljoen klanten zonder internet en e-mail te zitten. In YouTube-filmpjes werd Ziggo destijds ook bedreigd met nieuwe aanslagen.

Vier jongens zijn 14 tot 17 jaar oud, de vijfde is 21 jaar. Ze komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. Ze zijn gisteren verhoord en mochten daarna weer naar huis. De politie heeft onder meer computers, mobiele telefoons, usb-sticks en externe harde schijven in beslag genomen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn DDoS-aanvallen ernstige strafbare feiten waar daders jarenlange celstraffen voor kunnen krijgen. Bij een DDos-aanval worden servers bestookt met data zodat sites overbelast raken en het systeem niet meer goed werkt.

Gedupeerde Ziggo-klanten kregen geen vergoeding voor de problemen met hun internetverbinding in augustus. "We werden digitaal aangevallen en kregen via video's eisen", zei Ziggo hier destijds over. "Er was dus sprake van chantage. We begrijpen dat de impact voor klanten groot is geweest. Maar een financiële vergoeding op basis van chantagepraktijken vinden we niet op z'n plaats."