Verplicht reclame kijken om oproep te kunnen beantwoorden: kwaadaardige software verstopt in 'handige' apps

rv
Onderzoekers van cyberbeveiliger Check Point hebben in de officiële softwarewinkel van Android een reeks apps gevonden die kwaadaardige software bevatten. Check Point waarschuwde Google, waarna het bedrijf de malware verwijderde uit de Google Play-winkel.

De code, die ‘LightsOut’wordt genoemd, zat verborgen in 22 verschillende zaklamp- en utility-apps, laat het bedrijf weten. De software werd 1,5 miljoen tot 7,5 miljoen keer mee gedownload, waarna de makers geld konden verdienen met illegale reclameboodschappen.

De kwaadaardige software verplicht gebruikers advertenties te openen vooraleer ze oproepen kunnen beantwoorden of hun telefoon kunnen verbinden met de wifi. Eén slachtoffer meldde zelfs dat de miserie bleef duren, zelfs nadat hij betaalde voor de 'reclamevrije' versie van de app.

De verdachte apps laten weliswaar toe 'gesponsorde content' af te vinken via een menu en een controlepaneel, maar houden daar dan doodleuk geen rekening mee. Getroffen gebruikers kunnen zo moeilijk te achterhalen waar al die storende advertenties vandaan komen. 'LightsOut' maakt het icoontje van de app ook onzichtbaar wanneer gebruikers vergeefs proberen die te verwijderen.

Lees hier enkele tips om 'fake apps' te vermijden.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ed Leviud

  Dit zou bij Apple nooit kunnen. Klinkt afgezaagd maar het is waar. Apple controleert actief wat er in de store aangeboden wordt. Kwaliteit betaal je.

 • Kansarax Buda

  Gratis bestaat niet. Ergens moet het geld vandaan komen. Mensen die gratis apps maken, verdienen een pak meer dan de betaal apps.. Ik ben programmeur.

 • Dirk Landuyt

  Dat soort 'programmeurs' openbaar terechtstellen, tsal rap afgelopen zijn. Nu nog die nitwits van online nieuwssites duidelijk maken dat reclame op websites 'spam' is, en dus verboden.

 • Peter Buyck

  Tip is om te investeren in een antivirus en antimalware oplossing. Eentje die het gedrag na de download analyseert.