Verenigd Koninkrijk sluit Huawei uit van 5G-netwerk

AFP
Het Verenigd Koninkrijk gaat de Chinese telecomfabrikant Huawei dan toch helemaal weren bij de aanleg van de nieuwe 5G-netwerken. Dat heeft de regering-Johnson bekendgemaakt. Premier Boris Johnson besloot eerder dat maximaal 35 procent van het 5G-netwerk met Huawei-apparatuur aangelegd mocht worden, maar komt hier onder druk van de VS van terug. 

Telecombedrijven zijn nu verplicht de betrokkenheid van Huawei af te bouwen. Tegen het einde van het jaar moet het verboden zijn om nieuwe 5G-apparatuur van de Chinese telecomfabrikant te installeren in het Verenigd Koninkrijk. Tegen 2027 mag er helemaal geen apparatuur van Huawei meer in het netwerk worden gebruikt, zegt minister van Digitale Zaken Oliver Dowden. 

Hij gaf nog mee dat de sancties die de Verenigde Staten uitvaardigden tegen Huawei gewogen hebben op de Britse beslissing. De VS beschuldigen Huawei van spionage voor Peking en dus is er een nationaal veiligheidsrisico mee gemoeid, maar dat ontkent het bedrijf zelf. 

De beslissing dreigt de relaties met China wel onder spanning te zetten. Huawei reageerde alvast teleurgesteld. “Deze uitsluiting is politiek ingegeven”, klinkt het.

“Geen reden om te verstrengen”

Ons land is niet van plan om Huawei te bannen. “Wij zitten veilig, er is geen reden om verder te verstrengen”, klinkt het op het kabinet van Philippe De Backer (Open Vld). 

Daarmee verwijst de minister van Telecom naar de recente beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. Die bepaalde dat leveranciers ‘met een hoog risico’ -Huawei wordt niet met naam genoemd- geen deel mogen uitmaken van de ‘kern’ van de toekomstige 5G-telecomnetwerken. Elders mogen ze maximaal 35 procent van het netwerk uitmaken. Ook zijn ze niet toegelaten in bepaalde gevoelige zones, zoals in de buurt van militaire sites.

Ons land staat -net als vele andere in Europa- onder stevige Amerikaanse druk om Huawei volledig te bannen. De Belgische operatoren hopen in elk geval dat het standpunt van de regering niet nog strenger wordt. Zij werken allemaal immers al lang samen met Huawei.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eugene Gysels

  Nokia beloofd een grote speler te worden op de 5 en 6 G markt, dus waarom niet een beetje dichter bij huis voor een bekende kwaliteitsfirma kiezen?

 • KIM EGGHARTER KIM

  @Alfons Vanacker. Zelf heb ik het nog niet mee gemaakt, maar vrienden van mij in China al wel; je wordt overal en 48 uur per dag (dus met meer dan 2 ogen) in de gaten gehouden. Zeker nu met corona en de health app, is het alleen maar erger geworden. En zoals het voroeg in de USSR ging, gaat het nu nog in China; niks en niemand gaat buiten de partij om. Dus ook Huawei niet. De CCP heeft ten alle tijden het absolute recht om overal in en aan te kunnen.

 • Marc Van der Linden

  Beste mensen, Wij hebben hier in Europa ERICSSON. Al van oudsher aan de wieg gestaan van mobiele telefonie. In Europa al sterk aanwezig.

 • Bert Slootmans

  En hoe gaan ze dan 5G krijgen? Een deel van de patenten zijn in handen van Huawei en dus moeten ze eigenlijk alle leveranciers uitsluiten want die "spionage software" zal dan wel bij elke leverancier aanwezig zijn. Moest die al bestaan die "spionage software" en als die bestaat, dan zit die zeker ook in de Amerikaanse versies want ook Twitterman en zijn diensten willen graag alles van iedereen weten!

 • Marc Stromberg

  En was is het alternatief: Cisco? Vol Amerikaanse spionage-software.