Ga naar de mobiele website
^ Top

VDAB screent surfgedrag van werklozen: wie niet genoeg klikt, dreigt sanctie te krijgen

Een werkzoekende bij de VDAB in de Brusselse Astrotoren.
Photo News Een werkzoekende bij de VDAB in de Brusselse Astrotoren.
Om te controleren of werkzoekenden effectief naar werk zoeken, wil de VDAB online bijhouden wie op welke vacatures klikt. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag. Wie niet genoeg klikt, dreigt een sanctie te krijgen.

Ook het surfgedrag van werkgevers kan in de toekomst mogelijk worden gecontroleerd. Dat zegt de VDAB. "Momenteel is het nog geen piste, maar dat kan het wel worden", aldus een woordvoerster van de arbeidsbemiddelingsdienst. Maandag raakte bekend dat de VDAB gaat bijhouden wie op welke vacatures klikt, om te controleren of werkzoekenden effectief naar werk zoeken. 

De bedoeling is vooral de dienstverlening te verbeteren, benadrukt men bij de VDAB. "Misschien komt het surfgedrag van de werkzoekende totaal niet overeen met het profiel dat die heeft opgegeven. Dan kunnen we daarover praten." Nog volgens de arbeidsbemiddelingsdienst vormt het screenen van het surfgedrag slechts één element in het bemiddelingsproces. "Het is een indicator om in gesprek te gaan", dixit VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab.

"Big brother-gevoel"
Bij de socialistische vakbond vallen kritische geluiden te horen. Caroline Copers, topvrouw van het Vlaams ABVV, spreekt over een 'big brother'-gevoel. "Mogen de gegevens dan ook gebruikt worden om de werkgevers te controleren? Om na te gaan welke sectoren en bedrijven niet goed scoren in een eerlijke aanwerving op basis van leeftijd en geslacht?", vraagt ze zich af in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. 

Net als werknemers hebben ook werkgevers een nummer om in te loggen bij de VDAB, aldus de woordvoerster. In de toekomst zou dus ook het surfgedrag van werkgevers gecontroleerd kunnen worden. Voorlopig is dat evenwel nog niet aan de orde.

Meer over24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Verhoeven

  Gvh 47 jaar meer dan een jaar zonder vaste job heel veel gesolisiteerd overal.njet meer dan 10 interims bureaus ingeschreven niks altijd gewerkt en dan zitten ze aan uw uitkering schandalig ma heb uiteindelijk voor een opleiding gekozen

 • Daniel collier

  Het zijn de werklozen die juist alles hebben,dat is het verschil .

 • Thomas Verdoodt

  Dat VDAB eerst eens alle jobs op hun site nakijkt. De helft zijn valse als je erop solliciteerd krijg je nooit een antwoord.

 • Ina Leunens

  Vanaf nu zullen ze elke morgen een halfuur vacatures openklikken en ze zijn weer safe... wat ne zever allemaal

 • Patjeam Pm

  Triestig amai,dat je werk zoekt oké maar dit is er over en idd waar is je privacy?

Meld een bug