Van stoppelbaard naar paardenstaart: hoe werkt de nieuwe Snapchat-filter?

AFP
Met de nieuwe Snapchat-filter lijk je virtueel even van geslacht te veranderen: zo wissel je als man meteen je stoppelbaard in voor een gladde huid, rozige lippen en golvend haar. Met behoorlijk realistische foto’s als resultaat. Maar hoe werkt zo’n filter nu precies? 

Snapchat staat al jaren bekend om z'n fotofilters (of lenzen, zoals Snapchat ze zelf noemt), van hondensnuiten tot bloemenkronen. Heel amusant, en soms ook heel indrukwekkend, vooral in het geval van de populaire ‘gender swap’-filter.

Het gaat dan ook om een sterk staaltje computertechniek. In feite is zo’n filter een soort virtueel masker, waarbij de app een ‘laagje’ legt over het beeld van je camera. Dat is niet evident, want je smartphone op zich weet niet zomaar waar het die hondensnuit moet plakken. 

Net zoals alle computers, kan je smartphone jouw selfie enkel interpreteren als een hoop nullen en ééntjes. Waar je gezicht staat, wat je neus is en wat je voorhoofd, of waar de achtergrond begint, zijn allemaal dingen die een smartphone niet in één-twee-drie kan bepalen. 

Snapchat Lenses.
dennizn / Shutterstock.com Snapchat Lenses.

Gezichtsherkenning

Daarom begint het hele proces bij gezichtsherkenning. Computers kunnen eigenlijk al best lang gezichten detecteren. Denk maar aan digitale camera’s die al jaren een vakje toveren rond gezichten op het scherm. Zo’n gezichtsherkenning kan op verschillende manieren gebeuren, maar standaard wordt er gekeken naar contrasten.

Heel simplistisch gesteld wordt een foto gescand op lichte en donkere vlakken. Gezichten hebben immers meestal een paar kenmerken gemeen: je wangen zijn bijvoorbeeld meestal iets lichter dan je ogen en je neusbrug is meestal iets lichter dan de zijkanten van je neus. Detecteert de computer zo’n contrasten in het beeld, dan weet het dat de kans groot is dat er een gezicht op de foto staat.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Eens het gezicht is gevonden, moeten de specifieke kenmerken op je gezicht nog worden aangeduid: je lippen, wenkbrauwen, neus, enzovoort. Anders zou zo’n filter nog steeds niet heel realistisch overkomen.

Daarvoor doet de app een beroep op een standaardmodel waarop
 de belangrijkste punten op een gezicht al zijn aangeduid. Dat model wordt hier en daar nog aangepast aan jouw specifieke trekken. Je wenkbrauw gaat wat hoger, of je neus staat wat lager. De punten worden verbonden tot een ‘3D-masker’ dat op je huid ligt. Het reageert op jouw bewegingen: open jij je mond, dan doet het masker dat ook. 

Illustratiefoto.
Shutterstock Illustratiefoto.

Masker

Op dat masker kan Snapchat vervolgens een extra laagje plaatsen, wat neerkomt op een vorm van augmented reality. Dat laagje vormt de filter die je uiteindelijk op je scherm ziet.

In het geval van de genderswap-filter kan je kiezen tussen een ‘masker’ met typisch vrouwelijke trekken, zoals een gladde huid, dunne wenkbrauwen, lange wimpers, rozige lippen en lang haar. De mannelijke variant geeft net dikkere wenkbrauwen, een bredere kaak en een stoppelbaard. Het lijkt dan alsof je gezicht wordt vervormd, maar eigenlijk zet je enkel een virtueel masker op. 

Zo doe je het

Zelf ook zin gekregen om jezelf te bewonderen als iemand van het andere geslacht? Zo vind je de ‘gender swap’-filter in Snapchat. Open eerst de Snapchat-app op je smartphone en maak een account aan als dat nodig zou zijn. Wanneer de camera geopend is, tik je op de smiley rechts naast de ronde sluiterknop.

Onderaan het scherm vind je een rij met alle filters terug. De ‘gender swap’-filter bestaat uit twee varianten: de mannelijke versie wordt aangeduid met een baard, de vrouwelijke met make-up. Tik op de filter die je wilt gebruiken en neem een foto!
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.