Uittocht op Facebook nog niet voorbij: één op vier Amerikanen verwijderde app van telefoon

ANP
Amerikanen hebben het eventjes gehad met Facebook. Drie op de vier volwassen gebruikers hebben afgelopen jaar afstand genomen. Zo heeft de helft van alle Amerikaanse volwassenen de privacy-instellingen aangepast. Vier op de tien mensen hebben besloten om Facebook een paar weken niet te gebruiken en een kwart heeft de Facebook-app verwijderd van de telefoon.

Onderzoeksbureau Pew Research heeft eind mei en begin juni gesproken met ongeveer 4.600 Amerikanen. Kort ervoor was het privacyschandaal rond Cambridge Analytica naar buiten gekomen. Dat bureau bleek de privégegevens van miljoenen mensen in handen te hebben gekregen. Die kregen vervolgens nepberichten te zien in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse brexitreferendum.

Vooral jongeren

Er blijkt bovendien geen groot verschil te zitten tussen het gedrag van de Democraten en de Republikeinen in de VS. Zij hebben even vaak een pauze genomen en hebben even vaak Facebook verwijderd. Wel zijn het vooral jongeren die de app hebben verwijderd en die hun privacy-instellingen hebben aangepast.

Een op de tien Facebook-gebruikers heeft opgevraagd welke persoonlijke gegevens in de systemen van Facebook staan. Van hen heeft vier op de vijf besloten de privacy-instellingen te veranderen.




10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jens Schippers

  Mensen worden spelletjes na een tijd beu - FB is een spelletje, daag en next

 • eric van der jeugdt

  heb het jaren geleden ook eens geïnstalleerd,zag het nut er niet van in, gewoon kinderachtig gedoe. was rap verwijderd en account stopgezet. dat account stopzetten was trouwens niet gemakkelijk,ben er even mee bezig geweest.

 • Pascal Claeys

  Was Facebook ook grondig beu. Ik heb begin 2017 mijn account verwijdert en ik mis het hoegenaamd niet.

 • Jan Harmsen

  Jaren geleden al verwijdert, heb er geen moment spijt van. Je mist er niks aan.

 • serge vansteenkiste

  Heb het er gewoon nog nooit op gezet, om gek van te worden steeds het geluid van een binnen komend bericht, een gesprek in een wachtzaal kan er niet eens meer vanaf saaie wereld aan het worden.