Ga naar de mobiele website
^ Top

Typen met je gedachten en luisteren met je huid: Facebooks plannen voor een toekomst zonder smartphone

Reuters/videostill
Vroeg of laat zullen smartphones hopeloos voorbijgestreefd zijn. Dan zal de telefoon vervangen zijn door andere technologieën als slimme brillen en slimme kleren. Facebook werkt volop aan die toekomst en ontwikkelt technologieën die momenteel nog moeilijk te vatten zijn. Als het van Zuckerberg en co afhangt, dan typen we binnenkort met onze gedachten en leren we de taal van de aanraking, een taal die alle taalbarrières in één klap zou doorbreken.

Regina Dugan, vicepresident van de ingenieurstak bij Facebook, gaf gisteren een opmerkelijke speech op Facebooks F8-conferentie voor techontwikkelaars. "Je aandacht verdelen tussen je smartphone en de persoon die recht tegenover jou zit, zou onnodig moeten zijn", aldus Dugan. Ons brein is veel sneller dan onze mond, stem of vingers, dus werkt Facebook aan een technologie die het lichaam volledig overslaat en gedachten rechtstreeks registreert.

videostill

"Wat als je rechtstreeks vanuit je hersenen zou kunnen typen", zei Dugan gisteren. Moeilijk te vatten voor ons, maar bij Facebook zijn ze hun tijd ver vooruit. "Wij willen een systeem ontwikkelen dat je toestaat om honderd woorden per minuut te typen, rechtstreeks vanuit je brein. Dat is vijf keer sneller dan je met je smartphone kan typen", aldus Dugan.

Gedachten delen in het Mandarijns, zonder spelfouten

Dat klinkt allemaal geweldig, maar hoe kan Facebook nu weten wat we denken? Via sensoren en optische technologieën zou het mogelijk zijn om concepten in je brein te lezen. "Onze hersenen denken niet in tekst", verklaarde Dugan. "Als je aan een kop denkt, dan denk je aan het object, niet aan 'K-O-P'. Onze technologie leest die gedachte en zet ze om in om het even welke taal." Als alles goed gaat delen we dus binnenkort onze gedachten in het Mandarijns, Arabisch of Russisch zonder dat we asociaal moeten doen door een gesprek te onderbreken. Ook taal- en spelfouten behoren dan volledig tot het verleden.

"Een e-mail verzenden terwijl je aan het breien bent of met je kinderen aan het spelen bent, is de eerste stap", zei Dugan, die beloofde binnen enkele jaren al een eerste werkende demo klaar te hebben.

Luisterende huid

Vrij overweldigende onthullingen, vonden wij, maar Dugan was nog niet klaar. Ze introduceerde nóg een nieuwe technologie die ons toelaat te luisteren met onze huid. Dugan toonde een filmpje van een eerste test met 'luisterende huid' waarin een ingenieur met een speciale mouw de 'akoestische vorm' van een woord kon herkennen. De proefpersoon leerde in geen tijd liefst negen woorden uit het 'aanrakingsvocabularium'.

Onze huid is een uiterst gevoelig orgaan. Ze kan onderscheid maken tussen verschillende vormen van aanraking: een tik, een kus, een briesje... Facebook heeft nu al een prototype van een apparaat klaar dat impulsen naar de huid kan sturen.

Mochten we in de toekomst allemaal de taal van de aanraking leren, dan doorbreken we in één klap alle taalbarrières. "Ooit, eerder vroeg dan laat, wordt het mogelijk om te denken in het Mandarijns en te voelen in het Spaans", besloot Dugan. Veelbelovend.

Regina Dugan tijdens de F8-conferentie
videostill Regina Dugan tijdens de F8-conferentie

Privacy?

Facebook bereidt zich voor op een toekomst waar we geen smartphone meer op zak hebben. In de plaats zullen we rondlopen met slimme brillen en kleren en constant online zijn dankzij hoogtechnologische netwerken. Of dat allemaal goed nieuws is voor onze privacy, is dan weer een ander paar mouwen.

Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jean-paul Heldenbergh

  Hij gaat onze jeugd helemaal zot maken die gast hoort thuis in de psychiatrie

 • Sarah Pe

  Geef mij maar smartphones. Ik hoop dat het een hele grote flop wordt, die dinges die ze willen uitvinden....

 • mr. Logica

  Dus we worden een wandelende cloud. De gedachte al bij mails met virussen en spamberichten enz.

 • Benny Bastiaenssen

  Dat goed maar nee zo ver zijn we nog niet geloof me

 • Berza Flandra

  2 richtinsverkeer. Dan kan men ook uw brein uitlezen. Met alle advertentie mogelijkheden erbij ;) Een firewall op je brein nodig?

Meld een bug