Ga naar de mobiele website
^ Top

Twitter weigert haatberichten te verwijderen: kunstenaar schildert ze op straat voor Twitterkantoor

REUTERS
Een Duits-Israëlische kunstenaar die Twitter viseert omdat het platform het nalaat haatberichten te verwijderen, heeft het heft in eigen handen genomen. Enkele van de beledigende tweets prijken nu op straat, voor het kantoor van het bedrijf in Hamburg.

In een YouTube-video is te zien hoe Shahak Shapira en andere activisten de tweets op de weg aanbrengen. 'Duitsland heeft een oplossing nodig voor de islam' en 'Laten we de joden vergassen', zijn maar enkele van de aanstootgevende berichten.

Shapira heeft naar eigen zeggen ongeveer 300 haatberichten gemeld aan Twitter. Slechts negen keer kreeg hij antwoord van het bedrijf. "Als Twitter me dwingt om deze dingen te zien, dan moet zij ze ook zien", zegt hij in de video. "Ik heb enkele tweets geselecteerd die ze niet verwijderd hebben, en kwam naar Hamburg om ze voor het kantoor op de grond te schilderen. Morgen zullen ze de tweets moeten zien die ze zo graag negeerden."

Maatregelen opgedreven

Een woordvoerder van Twitter wil aan Reuters geen commentaar geven over specifieke gevallen, maar zegt dat het bedrijf zijn regels strikt toepast en de maatregelen tegen misbruik op het netwerk heeft opgedreven. Twitter treft nu tien keer vaker actie tegen beledigende accounts dan vorig jaar, luidt het. Maar Facebook doet het beter, vindt Shapira. Het sociaal netwerk antwoordde stelselmatig op zijn verzoeken en verwijderde 80 procent van de haatberichten die hij gemeld had.

REUTERS5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kerty Nobil

  Knap, mooi initiatief.

 • Arofnogneu Van pluto

  Krijgt die mens nu geen gasboete om met krijt de stedelijke grond te bekladden?

 • Waarom Niet

  Op sociale media kan je tegenwoordig alles kwijt in naam van de vrije meningsuitingen. Het wordt inderdaad tijd dat Twitter eens goed beseft wat er allemaal op Twitter wordt gepost. Proficiat voor dit initiatief

 • Frank Franko

  Eigenlijk wel straf dat ze de tweets van witte mensen er uit filteren. Ik heb bv ook haatberichten gezien van moslims en zwarte mensen... En die worden precies niet op de stoep geschilderd... Straf he

 • Sergio Grijsen

  Goed zo!

Meld een bug