Twitter verwijdert nepaccounts: bekende koppen verliezen miljoenen volgers

Geert Wilders (PVV) verloor 150.000 volgers.
ANP Geert Wilders (PVV) verloor 150.000 volgers.
Twitter verwijderde miljoenen 'nepaccounts'. Een goede zaak, behalve voor de 'influencers'. Deze populaire twitteraars verloren hierdoor duizenden of zelfs miljoenen volgers.

Twitter bindt de strijd aan met valse profielen. Tijdens hun ‘grote kuis’ verwijderde het bedrijf woensdag miljoenen nepaccounts. Ze willen zo ook in de toekomst relevant en betrouwbaar blijven.

Die zuiveringsactie heeft ook gevolgen voor de grootgebruikers van Twitter, de zogenaamde 'influencers'. Die profielen met miljoenen volgers verloren op één dag een groot deel van hun achterban. Aangezien enkel 'spookprofielen' verwijderd werden, verliezen ze in principe geen enkele echte fan. Toch moet het bij veel van hen hard aankomen dat hun volgeraantal drastisch daalt.

Katy Perry, Obama en Trump

Het zwaarst getroffen is het profiel van Twitter zelf. 7,5 miljoen van hun 63 miljoen volgers gingen in rook op. Voormalig Amerikaans president Barack Obama verloor er meer dan 2 miljoen en zangeres Katy Perry zelfs 3 miljoen. De huidige president van de Verenigde Staten (en keizer van Twitter) Donald Trump moest ‘maar’ afscheid nemen van 400.000 van zijn 53,5 miljoen volgers. Bij Nederlands PVV-politicus Geert Wilders gingen 150.000 van zijn miljoen volgers in rook op.

Het sociale medium relativeert de impact van hun actie op hun eigen Twitter-profiel. “Je aantal volgers zou betekenisvol en juist moeten zijn. Wij verwijderen enkel de irrelevante profielen uit je statistieken.”

"Vier volgers of minder"

Hoewel de grootste zuivering ondertussen achter ons ligt, sluit het platform niet uit dat je in de volgende maanden nog meer van je volgers gaat zien verdwijnen. Ze willen de strijd tegen valse profielen voortdurend blijven voeren. “Voor de meeste mensen betekent dit een verschil van vier volgers of minder", tweet het bedrijf. "Enkel voor profielen met zeer veel volgers kan de impact groter zijn.”
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Walter Willaert

  Sociale media zijn op zich nep.

 • Bernaerts Diane

  En hoeveel heeft Theo Francken er verloren?

 • Gino Denil

  Fake Nep is heel ongelukkig dat zijn account verwijderd werd.

 • Bert Giels

  Er zijn veel accounts in functie van een bedrijf of een project.

 • hugo van de velde

  Volgens mij open je alleen een account onder je eigen naam, en NIETS ANDERS. Alle anderen zijn belachelijk en vals, dus hop, in de vuilbak ermee !