Twitter verwijdert meer dan 10.000 accounts die Amerikaanse kiezers afraden om te gaan stemmen

AFP
Twitter Inc. heeft meer dan 10.000 geautomatiseerde accounts verwijderd die berichten deelden waarin mensen ontmoedigd werden om te stemmen in de nakende Amerikaanse tussentijdse verkiezingen.

De Amerikaanse Democratische partij contacteerde Twitter nadat bleek dat de nepaccounts lieten uitschijnen dat ze van Democraten waren. Sommige tweets riepen bijvoorbeeld mannen die wilden stemmen voor de Democraten op om niet naar de stembus te trekken omdat hun stemmen die van vrouwen zouden verdrukken.

“We hebben actie ondernomen tegen de betrokken accounts en activiteit op Twitter”, deelde een woordvoerder van het bedrijf per e-mail mee aan Reuters. De maatregelen dateren van eind september en begin oktober. Volgens drie bronnen die banden hebben met de Democratische partij gaat het om meer dan 10.000 nepaccounts. 

Het Campagnecomité van de Democratische Partij (DCCC) ontwikkelde haar eigen systeem om dergelijke geautomatiseerde accounts op sociale media op te sporen en werkt daarvoor samen met verschillende bedrijven. Die inspanningen kwamen er als reactie op de miljoenen accounts op Twitter en andere sociale media die tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 negatieve en valse informatie verspreidden over de toenmalige Democratische kandidate Hillary Clinton en andere partijleden.

Wie verantwoordelijk is voor deze nepaccounts, is onduidelijk. “We kunnen niet zeggen we er achter deze operaties zit. Twitter houdt dat voor ons verborgen, maar met deze technologie weet je wel wanneer en hoe het gebeurt”, zegt Ash Bhat, medeoprichter van RoBhat Labs, een van de bedrijven die voor het DCCC bots opsporen en politieke vooringenomenheid in berichten identificeren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Renée Schietekat

    Big Brother is watching you!!

  • Jan Lemmens

    Is het aan onzin als Twitter om aan politiek te doen?