Twitter verwijdert ‘campagnevideo’ Trump na klacht rockband Linkin Park

De Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Amerikaanse president Donald Trump.
Twitter heeft een campagne-achtige video van de Amerikaanse president Trump voorlopig offline gehaald vanwege inbreuk op het auteursrecht. In de video was muziek van de Amerikaanse rockband Linkin Park te horen, die daar naar eigen zeggen geen toestemming voor heeft gegeven. 

De video verdween zaterdagavond laat van de Twitter-pagina van Trump. “Media niet beschikbaar als gevolg van een melding door de eigenaar van de auteursrechten” valt er te lezen in de oorspronkelijke tweet van Dan Scavino, de social media-directeur van het Witte Huis. 

In de video waarschuwde Trump voor een elite die gedurende lange tijd vanuit de Amerikaanse hoofdstad profiteerde, terwijl het Amerikaanse volk daaronder leed. “Het establishment beschermde zichzelf, maar niet ons land”, zegt de president in de video. Onder zijn boodschap klinkt een versie van het nummer “In The End” van Linkin Park, terwijl beelden van raketten, slagschepen en SUV's zijn te zien.

De oorspronkelijke tweet van Dan Scavino, social media-directeur van het Witte Huis.
Twitter De oorspronkelijke tweet van Dan Scavino, social media-directeur van het Witte Huis.

Hoewel het Witte Huis nog niet heeft gereageerd op het incident, liet Linkin Park al via Twitter weten niet achter president Trump te staan, noch toestemming te hebben verleend voor het gebruik van hun muziek voor het filmpje. 

Eerder klaagden verschillende artiesten al over het gebruik van hun werken door Trump, waaronder Neil YoungThe Rolling Stones en R.E.M.

Twitter besloot de desbetreffende video te verwijderen, nadat het een claim op het auteursrecht ontving van Machine Shop Entertainment, het managementbedrijf van Linkin Park. “We reageren op geldige klachten over auteursrecht die naar ons zijn gestuurd door een rechthebbende of hun gemachtigde vertegenwoordigers”, zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten in een verklaring.

Twitter vs. Trump

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse president wordt teruggefloten door het social mediabedrijf. Dit jaar heeft het platform verschillende berichten van Trump uitgeschakeld of van commentaar voorzien vanwege vermeend inbreuk op het auteursrecht of overtreden van de gebruikersvoorwaarden.  

Het meest beruchte incident vond eind mei plaats. Toen markeerde Twitter een een bericht van de president vanwege het “verheerlijken van geweld”, toen deze pleitte voor hard ingrijpen als reactie op de Black Lives Matter-protesten na de dood van George Floyd. 

Trump sloeg terug door de vrijheid van social mediabedrijven zoals Twitter in de Verenigde Staten te beperken: hij ondertekende een decreet dat het makkelijker maakt om sociale media aan te klagen.

Lees ook:

Dit is de man die Trumps verkiezingscampagne moet redden: een grijze muis die al in bizar schandaal verwikkeld was (+)

Greet De Keyser in de VS: “Anarchie werkt niet en de politie zoals ze nu bestaat in de VS, is geen garantie tegen anarchie” (+)

Trump zal geen mondmaskers verplichten: “Mensen moeten een zekere vrijheid behouden”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • phil smedts

  Typisch politiek, luister naar mijn woorden, maar kijk vooral niet naar mijn daden. Trump steelt hiermee de intellectuele eigendom van deze artiesten, iets dat hij zo hard aan China verwijt. Nu zal de VS niets anders kunnen dan een trade war tegen zichzelf te beginnen :-)

 • ruud van rooy

  Dat is toch een onbetaalde baren reclame wie kan daar in godsnaam iets op tegen hebben

 • ivan de ridder

  Trump's recent decreet om het eenvoudiger te maken om content aan te klagen en te verwijderen in actie.

 • wim CLAES

  Als je dan weet dat dank zij een besluit(excecutive order,) van Trump artiesten geld krijgen voor gebruik op sociale media en het net is dit wel ironie ten top .

 • Heinrich Wolf

  Trump heeft zichzelf in zijn tweet beschreven, die niet alleen arm aan geest is maar laat volgens ons ook duidelijk blijken da hij niet zal aarzelen om wapengeweld te gebruiken als men niet naar zijn fluit danst [zie ook in de staat Oregon].