Twitter roept gebruikers op om wachtwoord te veranderen na computerstoring

ANP
Twitter Inc. maant zijn meer dan 330 miljoen gebruikers aan om hun wachtwoord te veranderen. Een computerstoring heeft er immers voor gezorgd dat sommige wachtwoorden in volle, leesbare tekst opgeslagen werden in het intern computersysteem van het sociale netwerk.

Het bedrijf deelt mee dat de storing verholpen is en dat bij een intern onderzoek geen aanwijzingen zijn gevonden dat de wachtwoorden gestolen werden of misbruikt werden door medewerkers. Toch is het een goed idee dat iedereen zijn wachtwoord verandert "uit overvloedige voorzichtigheid", aldus Twitter Inc.

Hoeveel wachtwoorden precies getroffen werden, deelt het sociale netwerk niet mee, maar volgens een bron die betrokken was bij de verklaring van het bedrijf gaat het om een "substantieel aantal" en waren ze gedurende "meerdere maanden" blootgesteld.

Twitter ontdekte het probleem enkele weken geleden en meldde dit bij enkele regulatoren, aldus de bron.

De onthulling komt er net in een tijd waarin wetgevers en regulatoren over de hele wereld kritisch zijn voor de manier waarop bedrijven gevoelige consumentendata opslaan en beveiligen, nadat een reeks beveiligingsincidenten aan het licht kwamen bij onder andere Facebook en Uber.

De storing hield verband met Twitters gebruik van "hashing", waarbij wachtwoorden bij de opslag vervangen worden door letters en cijfers. Een bug zorgde ervoor dat de wachtwoorden werden weggeschreven naar een intern computerbestand vooraleer de hashing was afgerond, deelt het bedrijf mee. "Het spijt ons heel erg dat dit gebeurd is", aldus Twitter.

De mededeling komt er net op World Password Day, die elk jaar valt op de tweede donderdag van de maand mei. Op die dag worden internetgebruikers aangemaand om hun wachtwoorden voor apps en websites te versterken.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Corvair

    Twitter slaagt er blijkbaar ook niet in om je gegevens veilig te houden.