Twitter licht toe waarom het Trumps account niet opschort

AFP
Twitter heeft vrijdag in een blogbericht uit de doeken gedaan waarom het de persoonlijke account van Donald Trump niet offline haalt, al vermeldt het medium de president niet letterlijk. Een provocerende tweet van Trump eerder deze week aan het adres van Noord-Korea had het debat over de vraag of Twitter actie moest ondernemen weer aangewakkerd.

“Een wereldleider de toegang tot Twitter ontzeggen of zijn controversiële tweets verwijderen, zou belangrijke informatie verbergen die mensen zouden moeten kunnen zien en waarover ze moeten kunnen debatteren,” luidt het in het blogbericht van Twitter. “Het zou die leider ook niet het zwijgen opleggen, maar het zou zeker en vast wel de noodzakelijke discussie over zijn woorden en acties hinderen.”

Overtreding van gebruiksvoorschriften

Dinsdag stuurde Trump nog maar eens een venijnige tweet over Noord-Korea de wereld in, waarin hij pochte dat zijn nucleaire knop groter en krachtiger is dan die van Kim Jong-un.

Er heerst al meer dan een jaar controverse over Trumps twittergebruik en over de rol die het sociale netwerk speelt in de verspreiding van zijn boodschap. Trump gebruikt de dienst wel vaker om kritiek te spuien op openbare figuren en burgers. Volgens critici zijn zijn tweets echter in strijd zijn met Twitters gebruiksvoorwaarden, die berichten waarin gedreigd wordt met geweld, de dood of fysiek lijden verbieden.

Betogers voor het Twitter-hoofdkwartier in San Francisco riepen CEO Jack Dorsey deze week op om Trumps account te verwijderen en verweten hem medeplichtigheid omdat hij dat niet deed. Ze noemden Twitter ‘Trumps hondenfluitje’.

Twitter-CEO Jack Dorsey.
REUTERS Twitter-CEO Jack Dorsey.

Context 

“We bekijken tweets van leiders binnen de politieke context die hen definieert, en passen onze regels dienovereenkomstig toen,” aldus Twitter. Daarmee geeft het bedrijf aan dat de regels voor de president van de VS en andere leiders een tikkeltje anders geïnterpreteerd worden dan voor de gewone gebruiker.

Twitter ging ook in op het vaak gehoorde verwijt dat het bedrijf zou profiteren van Trumps twittergebruik, omdat het daarmee nieuwe abonnees zou lokken. “Niemands account drijft de groei van Twitter, of beïnvloedt deze beslissingen,” Het bedrijf doet er alles aan om onpartijdig te blijven, het openbare belang indachtig," luidt het verder.

De post werd niet ondertekend door Jack Dorsey of een medewerker, maar met Twitter, Inc.

Aansprakelijk houden

Vorig jaar lichtte Jack Dorsey ook al toe waarom Trump het socialemedianetwerk mocht blijven gebruiken. “Ik denk dat het erg belangrijk is dat we de kanalen met onze leiders open houden, of we nu houden van wat ze zeggen of niet, want ik ken geen andere manier om hen aansprakelijk te houden,” zei Dorsey in april. “Elke keer wanneer een leider, inclusief Trump, iets tweet, volgt er een erg interessante en levendige conversatie. Een combinatie van fact-checking, onenigheid, eensgezindheid en wat andere dingen."
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Trump zijn privé account moet afgesloten worden. Een president van de Verenigde Staten moet het @POTUS twitter account gebruiken. Als hij bepaalde dingen naar buiten wil brengen moet hij dat via die account doen, die niet door hemzelf beheert wordt.

 • Jan Van Overveldt

  Heb geen Twitter of Fakebook account e.a. Maar Trump is wel de enigste U.S. president die dagelijks contact met de U.S. bevolking heeft... En voor de azijnpissers ook een prettig en veel schrijfongenoegen jaar.

 • raf janssens

  Duidelijk. Iedereen is gelijk voor Twitter, mar leiders zijn net iets gelijker. Van censuur gesproken.

 • Steven Lernier

  Schoothondje Twitter dus.

 • Marlies Schoefs

  Wie zegt dat hij het is