Twitter-CEO: "Beschamend hoe slecht we omgaan met misbruik en intimidatie"

Baas van sociaal netwerk wil online pestgedrag voortaan harder aanpakken

Twitter-CEO Dick Costolo.
EPA Twitter-CEO Dick Costolo.
Twitter-CEO Dick Costolo neemt de volledige verantwoordelijk op zich voor de aanhoudende problemen rond misbruik en intimidatie op zijn sociaal netwerk. "Het is beschamend en we verliezen er de ene belangrijke gebruiker na de andere door."

Ook in 140 tekens zijn intimidatie, pestgedrag, bedreigingen en misbruik schering en inslag. Twitter wordt geplaagd door internettrollen, die plezier scheppen in het beledigen van andere gebruikers. Omdat ze nooit ver genoeg gaan, kunnen ze meestal gewoon hun gang blijven gaan. Maar het is erg pijnlijk: voor gebruikers, maar ook voor het platform zelf.

Nu slaat CEO Costole mea culpa in een interne memo, die The Verge te pakken kreeg. "We zijn waardeloos in het omgaan met misbruik en trollen op het platform, en zijn dat al jaren. Het is geen geheim en de rest van de wereld praat er elke dag over", klinkt het. "We verliezen de ene belangrijke gebruiker na de andere door het niet-aanpakken van problemen met trollen die zij dagelijks ervaren." 

"Ik schaam me voor de slechte aanpak van dit probleem tijdens mijn beleid als CEO. Het is absurd. Er is geen excuus voor. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het gebrek aan agressie op dit vlak. Het is volledig mijn schuld, en het is gênant."

Dit is volledig mijn schuld, en het is gênant

Twitter-CEO DIck Costolo

Harder aanpakken

De baas van Twitter wil cyberpesten voortaan harder aanpakken. "We zullen deze mensen wegsturen en zorgen dat niemand hun belachelijke meningen nog kan horen. Iedereen in de leiding is zich ervan bewust dat dit cruciaal is."

De interne memo komt na maanden van misbruik en intimidatie op de sociaalnetwerksite, waarvan onder meer de dochter van de overleden acteur Robin Williams het slachtoffer werd, maar ook na de zogenoemde Gamergate. Anderen schreven dan weer enkele rake opiniestukken en persoonlijke getuigenissen over het chronische pestprobleem op Twitter.

De interne memo komt na maanden van misbruik en intimidatie op de sociaalnetwerksite