Twitter als tweede scherm: u tweet vooral over tv-programma's

vrt
De band tussen Twitter en televisie wordt almaar hechter in ons land. Het bewijs? De 10 meest trending Twitter-hashtags van het voorbije jaar in België verwijzen naar televisieprogramma's.

De top 10 van meest trending hashtags in België wordt aangevoerd door soapserie 'Thuis', of #thuisopeen zo u wil. VTM-equivalent #familie volgt op plaats drie. Ook het programma 'The Voice' was erg populair onder de Belgische Twitteraars. Zowel #tvvv, #thevoicebe als #TheVoiceKids hebben een plaats in de top 10 weten te bemachtigen. Bij de actualiteits- en politiek gerelateerde programma's waren #reyerslaat, #7dag en #terzaketv het meest trending. De top 10 wordt vervolledigd door #WvsW ('Wauters vs. Waes') en #vivelevelo. Twitter lijkt zo zijn positie als 'tweede scherm' in ons land danig te verstevigen.

In de categorie nieuws en politiek was de crash van de #MH17 in #Ukraine het meest trending gesprek op Twitter in België. Sinds de crash zijn er wereldwijd meer dan 7,5 miljoen tweets over de #MH17 verstuurd. En uiteraard was er veel aandacht voor de verkiezingen: #vk14, #begov, #VRGdebat, #grootdebat en #ikstem staan allemaal in de top 10 van die categorie. De lijst wordt aangevuld met het overlijden van acteur Robin Williams, de hoorzittingen van het Europees Parlement en de schrijnende strijd in Gaza.

Wereldwijd was het #wk2014 het meest besproken sportevenement. En daar mag je, met 672 miljoen tweets, de frase 'aller tijden' achter zetten. Grappig genoeg wordt het toernooi in ons land overschaduwd door de strafschoppenreeks tijdens de halve finales van het Belgische bekertoernooi tussen KV Oostende en KSC Lokeren. De hashtags #reddevils, #WorldCup2014, #tousensemble en wat verderop #nedarg (de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië) volgen pas daarna.

Pukkelpop zorgde in de categorie entertainment voor de meeste tweets. Rock Werchter (#RW14) en #Tomorrowland volgen pas op plaats 3 en 4. MNM deed het met zijn #marathonradio ook bijzonder goed en haalt in deze categorie een tweede plek. En uiteraard is er een mooi plaatsje gereserveerd voor Justin Bieber-, One Direction- en 5 Seconds of Summer-fans.

De Braziliaanse voetballer Neymar Jr. mocht dit jaar overigens de meeste nieuwe volgers - maar liefst meer dan 1,5 miljoen - verwelkomen. In de top 1.000 van celebrities die in 2014 wereldwijd in absolute cijfers het meest gegroeid zijn, staan twee Belgische accounts vermeld. Zowel Vincent Kompany als Stromae mocht dit jaar een flink aantal nieuwe volgers verwelkomen. De aanvoerder van de Rode Duivels mocht rekenen op zowat 875.000 nieuwe volgers. Voor Stromae waren dat er 850.000.

Op dit moment staat alleen Eden Hazard (@hazardeden10) in de top 1.000 wereldwijd van meest gevolgde accounts. Hazard bemant plaats 665 met 3,2 miljoen volgers. Vincent Kompany valt net buiten de lijst met ruim 2 miljoen volgers. De top 10 meest gevolgde accounts wereldwijd ziet er als volgt uit:

Gouden tweet

Elk jaar wordt ook de tweet met de meeste retweets gekroond tot 'golden tweet'. In 2014 is dat de selfie van Ellen Degeneres tijdens de uitreiking van de Oscars. Die haalde het adembenemende cijfer van 3,3 miljoen retweets. Daarmee werd zelfs voormalig recordhouder Barack Obama ter plekke gelaten.