Twee factcheckers beëindigen samenwerking met Facebook

AFP
Snopes, een Engelstalige website die zich bezighoudt met het opsporen van nepnieuws, en persagentschap Associated Press, zullen Facebook niet langer bijstaan in de strijd tegen de verspreiding van fake news. Dat deelde Snopes vrijdag zelf mee.

Sinds december 2016 is Snopes een van de “factcheckers” van Facebook. Het bedrijf onderzocht nieuwsberichten die via Facebook verspreid worden op hun waarheidsgehalte. In 2017 betaalde Facebook 100.000 dollar voor het werk van Snopes.

“Op dit ogenblik evalueren we de consequenties en kosten van de levering van factcheckdiensten aan derden, en we willen met zekerheid vaststellen dat onze inspanningen om een bepaald platform te ondersteunen een netto positief effect hebben op onze online gemeenschap, publicatie en personeel”, deelde Snopes vrijdag mee op zijn website. Het bedrijf sluit een nieuwe samenwerking in de toekomst echter niet uit, maar moedigt Facebook-CEO Mark Zuckerberg aan om “gesprekken aan te gaan met factcheckers als onderdeel van hun aangekondigde reeks openbare discussies”.

Ook Associated Press levert geen “factcheck”-diensten meer aan Facebook. In het verleden trokken ook ABC News en de Weekly Standard zich al terug.

Bestrijding propaganda en fake news

Facebook begon na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 samen te werken met verschillende nieuwsorganisaties, toen er steeds meer bezorgdheid de kop opstak over de verspreiding van nepnieuws en propaganda via het sociale netwerk.

Een woordvoerder van Facebook deelde in een verklaring aan CNBC mee dat het bedrijf nog met 34 andere organisaties samenwerkt om nieuws op het sociale netwerk te “factchecken”.

Het is echter onduidelijk of de samenwerking echt een verschil maakt in de verspreiding van valse informatie en Facebook weigerde tot nu toe categoriek om data daarover openbaar te maken. 

Belangenvermenging

Daarnaast zijn er ook ethische bezwaren van journalisten om samen te werken met Facebook. Volgens critici plaatsen journalisten zich immers in een moeilijke positie als ze zich door het door schandalen geteisterde bedrijf laten betalen. “Het was een gigantische belangenvermenging”, zegt Brooke Binkowski, voormalig hoofdredacteur bij Snopes, die zich destijds enorm tegen de samenwerking met Facebook verzette. “Je kan de waarheid niet zeggen over de macht als je rechtstreeks door de macht betaald wordt. We kunnen geen druk tot transparantie uitoefenen op Facebook als we hun personeelsleden zijn.”

“Facebook kan geen weerwerk en geen enkele vorm van openbare kritiek verdragen”, aldus Binkowski aan de BBC. Zelf is ze ervan overtuigd dat Facebook het factcheckerprogramma helemaal verkeerd heeft aangepakt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.