Trump tekent decreet dat transacties met TikTok verbiedt

De Amerikaanse president Trump (rechts) en het logootje van TikTok.
AFP De Amerikaanse president Trump (rechts) en het logootje van TikTok.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag lokale tijd een presidentieel decreet ondertekend dat transacties met ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van de app TikTok, over 45 dagen verbiedt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Trump betekent de populaire video-app een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, omdat de Chinese overheid allerhande gegevens zou kunnen bemachtigen van de talloze Amerikaanse TikTok-gebruikers.

“Door die dataverzameling dreigt de Chinese communistische partij toegang te krijgen tot persoonlijke informatie van Amerikanen”, klinkt het in het besluit. “De Verenigde Staten moeten agressieve actie ondernemen tegen de eigenaars van TikTok, om onze nationale veiligheid te beschermen.”

Overname

De president accepteerde maandag de mogelijkheid dat een Amerikaanse groep het platform, waarmee gebruikers korte video’s kunnen delen, zou kopen, maar dat moet dan wel voor 15 september gebeuren. Microsoft is in onderhandeling met ByteDance over een overname.

Trump kondigde vorige week al aan TikTok te gaan verbieden. Zelf heeft ByteDance altijd ontkend dat het informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. 

TikTok dreigt met rechtszaak

TikTok laat intussen op de website weten dat het bereid is om naar de Amerikaanse rechtbank te stappen vanwege Trump’s presidentieel decreet. Het bedrijf zegt “geschokt” te zijn. “Het decreet is zonder enig eerlijk proces uitgevaardigd”, stelt het.

Al meer dan een jaar probeert de filmpjes-app met de Amerikaanse overheid een oplossing te vinden, aldus TikTok. Het bedrijf is zelfs bereid tot een volledige overname van de Amerikaanse tak door een Amerikaans bedrijf en onderzoekt nu alle mogelijkheden om te voorkomen dat de rechtsstaat omzeild wordt want “een eerlijke behandeling voor TikTok en zijn gebruikers staat voorop.”

Soortgelijke maatregelen voor Tencent

Niet alleen ByteDance wordt in de ban gedaan, de Amerikaanse president heeft een soortgelijk decreet uitgevaardigd voor Tencent, eigenaar van de WeChat-app. Trump zegt dat die app “automatisch enorme hoeveelheden informatie van zijn gebruikers vastlegt.” Hiermee dreigt volgens de president het gevaar dat de Chinese Communistische Partij toegang krijgt tot persoonlijke informatie van Amerikanen.

Amerikaanse en Chinese vlaggen en het logo van TikTok.
REUTERS Amerikaanse en Chinese vlaggen en het logo van TikTok.