Topman Reddit stapt op en wil vervangen worden door zwarte bestuurder

Archiefbeeld. Alexis Ohanian met echtgenote Serena Williams tijdens de première van de documentaire 'Being Serena'. (25/04/2018)
AFP Archiefbeeld. Alexis Ohanian met echtgenote Serena Williams tijdens de première van de documentaire 'Being Serena'. (25/04/2018)
Alexis Ohanian, medestichter van het discussieplatform Reddit en echtgenoot van Serena Williams, heeft vrijdag ontslag genomen uit de raad van bestuur. Hij heeft de onderneming gevraagd om hem te vervangen door een zwarte kandidaat. 

"Het is tijd om te doen wat juist is", zo verklaarde Ohanian in een video op Twitter. Naar eigen zeggen nam hij de beslissing "als vader die een antwoord moet kunnen geven wanneer zijn zwarte dochter hem op een dag zal vragen: 'en wat heb jij gedaan'?"

Naast zijn vervanging door een zwarte bestuurder heeft Ohanian zich ook voorgenomen om de toekomstige dividenden uit zijn aandelen van Reddit ten dienste te stellen van de zwarte gemeenschap, om "tegen rassenhaat te strijden". 

Na de dood van de zwarte arrestant George Floyd worden de Verenigde Staten overspoeld door een golf van protest tegen racisme en politiegeweld. 

Reddit onder vuur

Ceo en medestichter Steve Huffman Steve Huffman heeft in een reactie al laten weten dat hij de wens van Ohanian zal inwilligen en een zwarte bestuurder aan boord zal hijsen. Ook beloofde Huffman de regels over expliciete haatboodschappen op Reddit aan te scherpen. 

Reddit is in het verleden onder vuur komen te liggen omdat het een forum bood aan uiterst rechtse Amerikaanse groepen. Een tweetal jaar geleden lanceerde het platform een offensief om zich te ontdoen van deze gebruikers, maar volgens criticasters treedt Reddit nog steeds niet voldoende doortastend op.

Lees ook:

Trump eerste resultaat bij zoekterm ‘racist’ op Twitter

Hoe het onschuldige OK-gebaar plots een extreemrechts haatsymbool werd
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  Gino Denil, ik kan je punt volgen. Als ze in een voorselectie al specifieke kandidaten filteren, zie ik er geen problemen van komen. Indien je als blanke, zwarte, ... man of vrouw verscheidene solicitatierondes aan het lijntje gehouden wordt met als commentaar dat je de ideale kandidaat zou zijn, maar je past niet in het plaatje - dat is anders. Binnen de private geneeskunde, notariaten en advocatenkantoren heerst volgens mij helaas ook nog steeds een familiaal sfeertje qua kansbedeling.

 • Gino Denil

  Zo lang er racisme en ongelijkheid is zullen de meest passende kandidaten altijd uit de groep komen die bevoordeeld is, ivan de ridder. Om dat op te lossen moet je dus eerst een tijd lang extra kansen geven aan deze uit de groep die gesicrimineerd wordt. Net zoals destijds met de democratisering van ons onderwijs. Hadden we dat niet gedaan dan waren beroepen als arts of advokaat nog altijd uitsluitend voor de elite.

 • ivan de ridder

  Is het niet 'juist' om de BESTE kandidaat voor de job aan te nemen, ONGEACHT huidskleur of gender? Omgekeerd racisme is evenmin een oplossing voor racisme ... gelijkaardige discussie voor het aanwerven van meer vrouwen in topfuncties. Ik ben akkoord dat vrouwen gelijke kansen moeten verdienen, maar je moet geen positie krijgen vnl. omdat je de juiste huidskleur / sekse hebt. Kwalificaties en motivatie zijn het belangrijkste.

 • Alex Van der Beke

  Ik stel voor dat alle blanke mannen stante pede ontslag nemen uit hun job en terugvallen op de sociale zekerheid.