TikTok wil van Chinees imago af en zoekt plek voor hoofdkantoor

Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa
De populaire Chinese video-app TikTok is op zoek naar een plek voor zijn hoofdkantoor. Eigenaar Bytedance wil het Chinese imago van de app veranderen en zoekt daarom buiten China. Singapore, Londen en Dublin zijn in beeld, zeggen bronnen rond het bedrijf tegen zakenkrant The Wall Street Journal. Zuidoost-Azië en Europa zijn belangrijke markten voor de app. Op de kandidatenlijst zouden geen Amerikaanse steden staan.

TikTok heeft nu geen eigen hoofdkantoor. ByteDance is gevestigd in Peking, de hoogste TikTok-bestuurder zit in Shanghai en TikTok zelf heeft een kantoor in Los Angeles.

TikTok wordt beschuldigd van censuur. Kritiek op China zou worden geblokkeerd. Zo zou op TikTok opvallend weinig te vinden zijn over protesten in Hongkong, over Tibet, de spirituele beweging Falun Gong en het Plein van de Hemelse Vrede. Ook maken politici zich zorgen over veiligheidsrisico's.

De app heette vroeger musical.ly. Die werd eind 2017 voor 800 miljoen dollar gekocht door het Chinese Beijing Bytedance Technology. De Chinezen voegden musical.ly vorig jaar samen met hun eigen TikTok-app. Gebruikers in het Westen stapten over. TikTok heeft wereldwijd een half miljard tot een miljard gebruikers. Ook in ons land is de app populair. Gebruikers kunnen korte filmpjes van zichzelf maken en die delen met anderen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Walter Van Criekinge

    India goed opgeleide IT-ers.

  • michel goethals

    blijf weg uit europa