TikTok probeert veel gedeelde zelfmoordvideo offline te halen

AFP
De socialemedia-app TikTok probeert momenteel een extreem schokkende video te verwijderen waarin te zien is hoe een man zichzelf doodschiet. De man livestreamde zijn zelfmoord vorige maand op Facebook, maar een fragment van de clip wordt sindsdien verspreid op andere sociale media.

De video verscheen voor sommige gebruikers op TikToks bijzonder populaire ‘For You’-pagina, waarop de app filmpjes aanraadt van andere accounts, of de gebruikers die nu volgen of niet. Op die manier kon de gruwelijke en gewelddadige video ook door kinderen en tieners gezien worden.

Sommige TikTok-gebruikers maanden anderen aan om de video niet te openen als ze hem zouden tegenkomen en meldden dat er een man met een baard aan een bureau te zien is.

De app zal accounts verwijderen die dergelijke clips blijven uploaden. “Onze systemen sporen deze clips automatisch op en markeren die voor het schenden van onze beleidsregels aangaande inhoud die zelfmoord toont, prijst, verheerlijkt of promoot,” reageert een woordvoerder van TikTok. “We verbieden accounts die herhaaldelijk proberen om clips te uploaden.”

De TikTok video heeft dit als beeld, waarbij niets wijst op de gruwelijke inhoud.
TikTok De TikTok video heeft dit als beeld, waarbij niets wijst op de gruwelijke inhoud.

TikTok is bijzonder populair bij jongeren en vereist dat zijn gebruikers minstens dertien jaar oud zijn om gebruik te kunnen maken van de app, maar net zoals bij andere sociale netwerken is er geen echt toezicht op de minimumleeftijd. Voor kinderen jonger dan dertien biedt TikTok een beperkte versie van de app aan met bijkomende veiligheidsmaatregelen en privacycontroles.

Sinds Facebook Live in 2015 werd gelanceerd, hebben al verscheidene gebruikers hun eigen zelfmoord live uitgezonden op het platform.

Ook Facebook verwijdert alle nieuw uploads van de bewuste zelfmoordvideo. “We verwijderden vorige maand de originele video van Facebook op de dag waarop hij werd uitgezonden en hebben sindsdien geautomatiseerde technologie ingezet om kopieën en uploads te verwijderen,” laat een Facebook-woordvoerder weten.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of online op www.zelfmoord1813.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.