Ga naar de mobiele website
^ Top

Tientallen Belgen nog altijd gehackt en begluurd via hun eigen camera's

screenshot
Onveilige aansluitingen van bewakingscamera's maken bedrijven en gezinnen in ons land nog altijd tot een makkelijke prooi voor hackers, die de beelden publiekelijk op het internet gooien. Dat meldt VRT Nieuws. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) reageert ontstemd. Hij roept slachtoffers van camerahacking op klacht in te dienen bij de Privacycommissie en de Federal Computer Crime Unit (FCCU).

De Russische website insecam.org live streamt nog altijd beelden van Belgen die aan het werken zijn in hun bedrijf of bijvoorbeeld in hun vrije tijd aan het sporten zijn. De beelden zijn afkomstig van de camera's van de betrokken personen of hun zaak zelf. De hacksite kwam twee jaar geleden al in het vizier, maar deredactie.be kon ook vandaag nog onder meer een elektrozaak in Sint-Truiden en een apotheek in het Mechelse lokaliseren waarvan de camerabeelden zomaar op het net te vinden zijn. De getroffen firma's reageren geschokt.

Vorig jaar beloofde staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer, maatregelen om de interprivacy te beschermen. Maar tegen dit soort sites kan het Belgische gerecht niet veel beginnen omdat ze vanuit het buitenland gerund worden. De staatssecretaris is 'not amused'. "Dit is een fundamentele schending van de privacy. Mensen die een camera hangen hebben immers nooit hun toestemming gegeven voor het online plaatsen van die beelden", zegt hij in een reactie.

Hij vraagt dat de Privacycommissie samen met de Federal Computer Crime Unit van de Federale Politie onderzoekt welke stappen ondernomen kunnen worden om het illegaal verspreiden van beelden van Belgische webcams tegen te houden. De Backer roept mensen ook op om klacht neer te leggen bij de Privacycommissie en de FCCU.

In tussentijd benadrukt De Backer het belang van goede internetbeveiliging: "Het is belangrijk dat consumenten de paswoorden en toegankelijkheidsinstellingen van hun camera zo snel mogelijk aanpassen en hun netwerk goed beveiligen. Zo hebben hackers en externe sites geen toegang meer tot de camerabeelden."

Producenten van beveiligingsapparatuur zouden volgens De Backer ook "betere grendels moeten inbouwen". "Vanaf mei 2018 gaat de Europese gegevensbeschermingsverordening van kracht. Die legt hoge standaarden op voor databeveiliging. Privacy by design en privacy by default worden dan verplicht voor alle producten op de markt. Producenten kunnen er nu al voor zorgen dat de camera en software pas actief wordt wanneer er een zelfgekozen nieuw paswoord ingegeven is. Dit zorgt automatisch voor meer veiligheid."
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kansarax Buda

  Het is de taak van FCCU om dat te voorkomen en niet door te schuiven naar de gewone gebruikers. Belgie is slecht beveiligd..

 • Corrupt Belgistan

  Computer crime unit? Belachelijke bende is het. Vanaf een website vanuit het buitenland bestuurd wordt kan men er niets tegen doen, 99.9% van alle criminelen doet zulke zaken niet vanuit België. Geldverspilling unit dat bestaat uit zakkenvullers van politieke vrienden

 • AbdisShaqur .

  Tja een simpele ip-camera en standaard user namens en passwords noem ik niet hacken. Je bent gewoon dom als je die twee zaken niet wijzigd als gebruiker.

 • aaron lammens

  Binnengluren bij de buren zeggen ze dan

 • david peeters

  Ach, ik lees dat de installateurs de boosdoeners zijn. Wat zou het. Hoeveel goedkope systemen kan je online kopen als zelfbouwpakket... door elke hobbyist zelf in elkaar te knutselen. Alle doe-het-zelf zaken hebben zo'n bouwdoos tot soms Aldi toe. Daar ontbreekt het aan de kennis om het systeem voldoende te beveiligen. Maar je kan er op de gsm wel mee zien wat er thuis gebeurt. Enkel kijkt de ganse wereld mee... klein ongemakje

Meld een bug