Tien jaar YouTube, tien historische video's

ANP
YouTube is vandaag tien jaar oud. Op 14 februari 2005 werd de video-sharing website opgericht met de aanvraag van de domeinnaam. Vandaag heeft YouTube elke maand een miljard bezoekers. Elke minuut komt er zomaar eventjes 300 uur video bij. YouTube is de derde meestbezochte website, na Google en Facebook. Tien historische filmpjes om tien jaar Tjoep Tjoep te vieren.

1. 'Me at the zoo'

Het waren drie voormalige werknemers van PayPal die op 14 februari 2005 YouTube oprichtten: Steve Chen, Chad Hurley en Jawed Karim. Een jaar later verkochten ze hun handeltje voor 1,65 miljard dollar aan Google. 'Me at the Zoo' was het eerste filmpje op YouTube. Het was 18 seconden lang en was knap saai. oprichter Jawed Karim postte het op 23 april 2005. Grappig, artistiek of interessant was het niet, tenzij je iemand die zegt dat een olifant een lange slurf heeft grappig, artistiek of interessant vindt.

2. Gangnam Style

Je mag 'm skippen, we hebben daar alle begrip voor, maar 'Gangnam Style' van de Koreaan Psy is wel de meestbekeken video op YouTube ooit. Het werd in juli 2012 gepost en tegen december van dat jaar was het de eerste YouTube-video die een miljard keer was bekeken. Een duidelijk teken van YouTube's virale kracht.

3. De fake blog van 'Lonelygirl15'

Bree Avery, of 'lonelygirl15' had tussen 2006 en 2008 een buitengewoon populaire videoblog over haar leven als een overbeschermd tienermeisje. Alleen: Bree heeft nooit bestaan. Ze bleek slechts een personage uit een
groeiend netwerk van fake blogs in het 'lonelygirl'-universum. Vandaag is een reality-verhaal dat enkel via social media wordt gedeeld een typische marketingstunt. Maar toen was het een mindfuck, en bovendien de eerste in zijn soort.

4. De eerste video's van Justin Bieber

Je houdt van 'm of je haat 'm of wordt zelfs misselijk als je nog maar aan 'm denkt. Maar je kan niet ontkennen dat hij zijn wereldwijde faam aan YouTube te danken heeft. Een kleine opdonder uit Stratford, Ontaria die wel wat kon zingen postte video's van zichzelf op YouTube. Die werden opgemerkt door producer Scooter Braun, de rest is (ramp)geschiedenis.

5. Tiener komt uit de kast

Tik vandaag 'coming out' in op YouTube en je krijgt een eindeloze lijst van video's waarin holebi-jongeren de moed opbrengen hun geaardheid te onthullen aan hun vrienden en familie. Maar enkele jaren geleden was het Kayla Kearney die als eerste de euvele moed had aan haar school te melden dat ze lesbisch was en de video van haar speech deelde op YouTube.

6. KONY 2012

De video die 100 miljoen 'slacktivisten' lanceerde. KONY 2012 riep kijkers op in actie te komen tegen Joseph Kony, de Oegandese guerillaleider en oorlogsmisdadiger. KONY 2012 bewees twee zaken: dat YouTube mensen kan mobiliseren én dat een socialemediacampagne vanuit de VS niet volstaat om een Afrikaanse warlord op de knieën te krijgen.

7. 'Here It Goes Again' van Ok Go

Jaren voordat Miley Cyrus dat deed met 'Wrecking Ball' of Nicki Minaj met 'Anaconda', was er een andere muziekvideo die viraal ging via YouTube: 'Here It Goes Again' van Ok Go uit februari 2009. Hoewel de band sindsdien zippo-nada-nul hits had, toonde hun maffe video van vier nerds op evenveel loopbanden dat YouTube het potentieel had om muziekvideo's weer relevant te maken.

8. Passeer ook eens langs de kassa

Niet iedereen laadt tegenwoordig puur voor de lol video's op op YouTube. Sommigen verdienen fortuinen aan de advertentie-inkomsten van hun video's. Hoewel Google het grootste deel van die koek binnenrijft, zijn er grote namen die jaarlijks miljoenen verdienen aan YouTube. Grote slokop is de Zweed PewDiePie, die gamingvideo's post. Dit is zijn eerste post, uit oktober 2010.

9. YouTube-sterren interviewen Obama

In maart vorig jaar liet president Obama zich door Zack Galifianakis interviewen om zijn gezondheidszorgprogramma te promoten. Dit jaar werd nog duidelijker hoe hoog het Witte Huis het belang van YouTube inschat. Obama liet zich na zijn State of the Union interviewen door drie YouTube-sterren.

10. Eddy Wally op Tjoep Tjoep

"Beste mensen, ik ben nu op Tjoep Tjoep. Ongelooflijk zeg, dat ik mijn eigen kan filmen. Op mijn eigen terras zeg. Onvoorstelbaar. De zon is supew, pwachtig, ongelooflijk maar waaw. Mijn eigen kunnen filmen zeg, met de nieuwe tektinlogie. Met de opwarming van de warmte. Waw. Oh my baby".

Eddy Wally was in 2007 al helemaal gewonnen voor YouTube. Een visionair! Geweldig!