Telefoonnummers van Didier Reynders en Nederlandse premier open en bloot te grabbel op internet

Links: Didier Reynders. Rechts: Mark Rutte.
Belga/ANP Links: Didier Reynders. Rechts: Mark Rutte.
De telefoonnummers van onder meer Didier Reynders en de Nederlandse premier Mark Rutte liggen open en bloot te grabbel op internet. Volgens mediatrainer Henk van Ess is het lek te wijten aan het gebruik van apps.

De Nederlander liet studenten van de Universiteit van Amsterdam tijdens een gastcollege zoeken naar telefoonnummers van bekende politici. Hij gebruikte daarvoor een Amerikaanse website met speciale software die recruiters ook gebruiken wanneer ze kandidaten voor een baan zoeken.

Die software verzamelt gegevens die mensen overal op het web achterlaten, bijvoorbeeld als ze een app downloaden en akkoord gaan met de voorwaarden. “Van zodra je een app installeert, open je de achterdeur voor bedrijven die persoonlijke data kopen”, klinkt het op Twitter. En zo blijkt ook de privacy van bekende personen een lachertje.

Rutte reageerde tijdens het wekelijkse vragenuurtje met journalisten nogal laconiek op de ontdekking. “Ja, ik kreeg een sms’je van die meneer, heel netjes. Hij had tenslotte mijn nummer. Maar zoveel mensen hier in deze zaal en daarbuiten hebben dat ook.” De premier wees wel op het belang om zorgvuldig om te gaan met privégegevens op internet.

Of Rutte nu een nieuw gsm-nummer moet regelen? “Zolang het niet tot gestalk leidt, is alles oké. We zien wel.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Dit is dus een serieuze kaakslag in het aangezicht van de GDPR en de bescherming van de privacy door 'servers'. Het is een alarm voor iedereen die een via-via authentificatie gebruikt. We willen aan onze bankgegevens via een 'derde', we vinden het intypen van een paswoord, pincode te vervelend... dus installeren we een app bij een ander bedrijf... een ander bedrijf dus dat gelekt kan zijn of 'onder Amerikaanse wetgeving valt'...

 • paul lemmens

  is dit nu belangrijk niemand wil met hen praten

 • marc van de poel

  Alsof wij geïnteresseerd zijn in een telefoongesprek met die Hollandse stijve prij of onze zeurende Didier.

 • Steven Van Westerloo

  Het zijn dan ook telefoontoestellen en abonnementen die gesponsord worden door de belastingbetaler.

 • Rody Franks

  En dan? Iedereen staat toch online in de witte gids?