Technologiereuzen lanceren forum dat online extremisme moet bestrijden

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (rechts) houdt een persconferentie met Facebook-COO (Chief Operating Officer) Sheryl Sandberg in New York.
AP De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (rechts) houdt een persconferentie met Facebook-COO (Chief Operating Officer) Sheryl Sandberg in New York.
Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft hebben een onafhankelijk forum opgericht om de strijd tegen terreur en extremistische content op het internet te bestrijden. Dat kondigde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vandaag aan. “Het doel is om sneller te reageren en door beter samen te werken aanvallen zoals die in Christchurch te voorkomen.”

"Het nieuwe onafhankelijke Global Internet Forum to Counter Terrorism (GIFCT) zal een eigen structuur en personeel hebben om terroristisch en gewelddadig gebruik van platformen van de leden te verstoren", aldus de Nieuw-Zeelandse premier. Het forum zal ook kleinere platformen ondersteunen om hetzelfde te doen, zei ze bij de Verenigde Naties in New York.

Sinds de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland in maart, voerde Facebook het aantal initiatieven op om "haatdragende en extremistische" content online te bestrijden. In maart duurde het 17 minuten vooraleer Facebook de live-video onderbrak waarop te zien was hoe een blanke racist een aanslag op een moskee uitvoerde en 51 moslims doodschoot.

Christchurch Call

Beeldfragmenten van die video werden miljoenen keren gekopieerd en gedeeld. Dat staat in een gezamenlijk persbericht van Ardern en de Franse president Emmanuel Macron. Zij lanceerden een campagne, de ‘Christchurch Call’ tegen extremisme op het internet. Het aantal landen dat het initiatief steunt, is toegenomen tot 48. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werner Rammelaere

  En dat er dan nog mensen zijn die de censuur toejuichen (Gerry?). Misschien naar Noord Korea verhuizen, je zal je daar in je nopjes voelen. En wie gaat er bepalen wat extremistisch is?

 • Mieke Vhuyst

  Het internet was het toppunt van vrije meningsuiting én, nog belangrijker, een ongefilterde bron aan informatie. Het censureren ervan, wat trouwens al volop gaande is bij Google, is een moderne vorm van boekenverbranding.

 • Gerry Cle

  Oef, het succesverhaal van IS, VB, schild en vrienden en dergelijke loopt ten einde. Ik heb ook nooit begrepen waarom men personen die via sociale media oproepen tot geweld of racisme niet kan veroordelen. De overheid moet wel toezicht houden op deze censuur.

 • RENE LENAERTS

  Nu nog bepalen wat "extremisme" is. Is dat jihadisme of Aalsters carnaval?

 • Janneke Alsberg

  Het zat er aan te komen..wow.... commerciele bedrijven die meedoen aan ras echte publieke opinie censuur. Misschien niet onmiddelijk omwille van eigen ideologische overtuigingen maar zeker omwille van de ''handouts'' and ''vrijheden'' die ze gaan cashen van de politieke ''politiek correcten'' in ''wederdiensten''. Bedrijven worden nu wereld politiekers. De globale chaos neemt nog toe.