Supersnel internet in Europa stap dichterbij dankzij afspraken over radiofrequenties

Thinkstock
De uitrol in Europa van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet vanaf 2020 is een stap dichterbij. Er zijn afspraken gemaakt over de radiofrequenties die in de EU worden vrijgemaakt voor draadloos internetverkeer. Telecombedrijven kunnen voor een periode van minstens twintig jaar een licentie krijgen, zodat voor hen duidelijk is hoeveel tijd ze hebben om hun investeringen terug te verdienen.

Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben hier een politiek akkoord over bereikt. "Een essentiële stap naar volledige overeenstemming over de telecomregels'', aldus Andrus Ansip, binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de digitale markt.

Het 5G-netwerk schept onder meer capaciteit voor de snelle groei in online-apparaten (internet of things), waaronder zelfrijdende auto's. Het kan volgens de Europese Commissie jaarlijks 146 miljard euro voordeel opleveren en 2,4 miljoen nieuwe banen in de EU.

Andrus Ansip
EPA Andrus Ansip
Getty Images17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • arnaud di monaco

  De beste verbinding heb ik eigenlijk nog met 3,5G (h+), meestal overal sterke verbinding, want 4G laat buiten de steden dikwijls te wensen over, en de snelheidswinst van 4G wordt dikwijls tenniet gedaan door een zwak signaal. Batterij ook minder belast.

 • Eric Loyens

  Roken mag niet drinken lag niet maar voor het kapitaal kontent te stellen mogen we vol ongezonde strallen zitten en daarvan creperen

 • Jos Temmerman

  Hoe sneller internet hoemeer sociale leeghoofden erbij komen. Hun gsm en Facebook, daar zit de meesten hun verstand de dag van vandaag.

 • Jan Van Overveldt

  Bij mij thuis kan je amper 3.5g ontvangen. Base is stukken beter dan Proximus. Liberarileers eens volledig de markt....

 • james vroman

  het zal wachten worden op die van Tesla heel de wereld internet via zijn satellieten dan zijn we van die graaiers vanaf ..