Strenge stralingsnormen brengen uitrol 5G in gevaar in hoofdstad: "Niet Brussel, maar Antwerpen of Luik eerste stad met 5G"

Gsm-antennes op een dak in Brussel.
Photo News Gsm-antennes op een dak in Brussel.
De te strenge stralingsnormen in het Brussels hoofdstedelijk gewest brengen volgens Agoria de uitrol van 5G in de hoofdstad in gevaar. "Wat ons betreft, lijkt het er dus op dat steden als Luik of Antwerpen de eerste Belgische steden zullen zijn met 5G in 2020", waarschuwt de technologiefederatie vandaag.

Begin deze maand riepen de zeven grootste telecomoperatoren van het land samen met Agoria al op tot een "New Deal". De telecomsector is bereid volop te blijven investeren in digitale netwerken en diensten, maar vraagt dat de overheid daarvoor het kader schept.

Pijnpunten

Een van de pijnpunten zijn de strenge stralingsnormen in de hoofdstad. Hierdoor dreigt Brussel in de toekomst niet de eerste stad van het land te zijn met de volgende generatie van mobiel internet die momenteel in ontwikkeling is, en een witte vlek te worden bij de 5G-uitrol. Bijgevolg kan Brussel "heel wat nieuwe jobs mislopen" en "moeten investeerders uitwijken" naar de andere gewesten of het buitenland.

De Brusselse stralingsnorm - die ook bij de de 4G-uitrol parten speelde - is volgens Agoria vijftigmaal strenger dan de internationale standaard. Het netwerk - 100 keer sneller dan 4G - is volgens de sector net nodig omdat het datagebruik fel stijgt en zal blijven stijgen, voor toepassingen op de smartphone, de uitbouw van een smart city enzovoorts.

"Economisch voordeel"

Regio's en steden die als eerste 5G hebben, hebben volgens de technologiesector een "enorm economisch voordeel". Agoria vreest dat de achterstand later niet meer te overbruggen valt terwijl elders in binnen- en buitenland wel geïnvesteerd wordt in de nieuwe netwerken.

Agoria wijst er tot slot op dat de Europese Commissie met haar 5G-actieplan wil dat dat elke lidstaat tegen 2020 een stad voorstelt waar 5G mogelijk is. "In ons land zou Brussel de eerste stad worden met 5G. En de investeringsplannen moeten nu gedaan worden om klaar te zijn in 2020. Maar het Brussels gewest treuzelt." 
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erwin De Meyer

  Binnen een paar jaar is het weer trammelant voor 6 G.

 • Bob Boomer

  - Voor de gezondheid kunnen stralingsnormen niet streng genoeg zijn. Als het om de centen gaat hoeft men echter geen normen want de 5G-boot zou gemist worden en de achterstand niet meer te overbruggen. Wel Agoria, als straling een einde heeft gemaakt aan de bevolking dan zijn er geen G-netwerken meer nodig. Dan moet er niks meer overbrugd worden!

 • Frank Schroefken

  Géén 5G, pfff wat een conservatieve houding.

 • Ramon Simon

  Economisch voordele, moet men toch eens uitleggen. Iedereen die pro vind ergens voordeel. Zo zou migratie en diversiteit een aanwinst zijn. Ik wil maar zeggen.

 • jos theys

  We moeten ons ernstig de vraag stellen of Brussel een regio is en bekwaam is om de bevoegdheden van zo'n regio te dragen. Als dat toch zo zou moeten blijven moet alles wat in lucht en in de diepe ondergrond gebeurt federaal worden.