Stort het internet in over acht jaar?

THINKSTOCK
Het internet is zo vanzelfsprekend geworden dat we nostalgisch terugdenken aan de tijd toen het internet er nog niet was. Maar het zou wel eens kunnen dat we over acht jaar terug gaan naar die tijd. Wetenschappers vrezen immers dat het internet binnenkort zijn breekpunt zal bereiken. Moeten we vrezen voor het einde van het internet?

Verontruste wetenschappers hebben een spoedvergadering belegd op 11 mei in Londen, waar topingenieurs, fysici en  telecombedrijven zullen verzamelen. Ze vrezen dat het internet over acht jaar niet meer hetzelfde zal zijn.

Het probleem ligt bij de kabels en optische vezels die data naar computers, smartphones en tablets zendt. Over acht jaar zouden ze hun limit bereikt hebben waardoor bedrijven meer kabels zullen moeten leggen om aan de vraag te kunnen voldoen. En dat zal allesbehalve goedkoop zijn.

Professor Andrew Ellis, een van de initiatiefnemers van de spoedvergadering, zegt dat we het punt naderen waarop we geen extra data door een optische vezel kunnen sturen. "Over acht jaar is het zo ver, dan krijgen we er geen data meer in", aldus Ellis.

In 2005 had het internet nog een maximumsnelheid van 2 megabits per seconde. Vandaag is een snelheid van 100 megabits per seconde zeker geen uitzondering meer.

Nog een ander groot probleem

Er stelt zich nog een ander probleem: het internet verbruikt ongelofelijk veel energie. Het internet slorpt ongeveer 8 procent van het energieverbruik van een land op en dat percentage zal de komende jaren nog stijgen. Volgens professor Ellis zou dat ervoor kunnen zorgen dat we over 15 jaar zonder energie vallen.

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. De crisis zou kunnen afgewend worden door data op te slaan in 'server farms', waardoor we ook over acht jaar kunnen blijven surfen en streamen.