Steeds meer Nederlanders haken af op Facebook omdat ze platform niet vertrouwen

Steeds meer Nederlanders haken af op Facebook omdat ze het platform niet meer vertrouwen. Dit blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018.
ANP XTRA Steeds meer Nederlanders haken af op Facebook omdat ze het platform niet meer vertrouwen. Dit blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018.
Steeds meer Nederlanders haken af op Facebook omdat ze het platform niet meer vertrouwen. Dit blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018.

Wantrouwen en nepnieuws zijn voor mensen nu voor het eerst een belangrijke reden om te stoppen met het gebruik van Facebook. Vorig jaar waren er volgens het onderzoek vooral andere motieven zoals 'er zitten te weinig mensen op waar ik wat mee heb' en 'het kost me te veel tijd'.
In de peiling geeft ruim een kwart van de ondervraagden aan dat ze het afgelopen half jaar Facebook minder of veel minder is gaan gebruiken, tegen over 9 procent die het meer is gaan gebruiken. Op Twitter en Instagram is 10 procent afgehaakt.

Traditionele nieuwsbronnen worden in Nederland nog steeds het meest vertrouwd. Het gaat dan om (regionale) kranten, radio en tv. Social media scoren op vertrouwen het laagst, lager dan het vertrouwen in politieke partijen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Buyck

  Ik wil er ook vanaf... maar hélaas zitten te veel belangengroepen op dit platform. Denk aan bvb je studiegroep, je sportclub, de reisclub, ... Ik wil er zo snel mogelijk van af... enerzijds de stalkers die men reclame noemt... anderzijds de schandpaalrechters.

 • Rania Desaegher

  Ik zat nog nooit op facebook, wie bepaalt trouwens wat daar gecensureerd wordt en wat niet, maar of de andere media dan betrouwbaarder zijn , daar heb ik toch ook sterk mijn twijfels bij. Het beste wat men kan doen is media van verschillende strekkingen raadplegen.

 • Mohamed Kabbal

  Gelijk hebben ze.

 • Marc Hazelaar

  Mensen haken af op Facebook omdat ze die zever en 'verplichting' kotsbeu worden.

 • Juliaan Van Reeth

  Gelijk hebben ze, die Nederlanders. Ik vind het trouwens merkwaardig dat de geschreven pers de lezers nog steeds uitnodigt om te communiceren via FB, Twitter en/of Instagram. Dat bezorgt deze kanalen (onterecht) een zeker prestige inzake veiligheid en betrouwbaarheid. En de naieve lezer trapt gemakkelijk in die val, dikwijls met nare gevolgen. Privacy? Vergeet het ...