Spotify heeft een voorsprong van 20 miljoen betalende gebruikers op Apple Music

Spotify-CEO Daniel Ek vorige maand tijdens de voorstelling van een aantal nieuwe functies.
AFP Spotify-CEO Daniel Ek vorige maand tijdens de voorstelling van een aantal nieuwe functies.
Spotify heeft inmiddels 20 miljoen betalende gebruikers, op een totaal van 75 miljoen actieve gebruikers. Een jaar geleden had Spotify nog maar 10 miljoen betalende gebruikers. Het aantal betalende gebruikers stijgt volgens de makers steeds sneller.

Begin dit jaar had Spotify nog 15 miljoen betalende gebruikers. Het afgelopen jaar kreeg de streamingdienst er gemiddeld elke drie seconden een nieuwe abonnee bij, claimt het Zweedse bedrijf.

De snelle toename van het aantal abonnees is goed nieuws voor Spotify: platenmaatschappijen verdienen weinig geld met de gratis versie van Spotify en zijn kritisch over het bestaan ervan.

Het bedrijf zegt sinds zijn conceptie meer dan drie miljard dollar aan royalties te hebben uitbetaald, omgerekend 2,7 miljard euro. Daarvan werd 300 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar uitgekeerd. Het bedrijf verwacht het komende jaar nog meer te kunnen uitbetalen, vanwege het toegenomen aantal abonnees.

Op 30 juni komt Apple met zijn concurrerende muziekdienst Apple Music. De app zal voorgeïnstalleerd zijn op de miljoenen iPhones die vanaf die dag naar iOS 8.4 updaten. Het bedrijf biedt geen gratis gedeelte van de streamingdienst aan, maar wel een proefperiode van drie maanden.