Spotify-CEO zegt sorry na privacyheisa

Daniel Ek van Spotify.
AFP Daniel Ek van Spotify.
Spotify wil meer informatie over zijn gebruikers verzamelen en past daarom zijn gebruiksvoorwaarden en privacybeleid aan. Dat nieuws leidde de voorbije uren tot een storm van verontwaardiging op sociale media. De Zweedse topman Daniel Ek zegt nu "sorry" dat het bedrijf "niet goed gecommuniceerd" heeft.

"Sorry. Privacy [is] superbelangrijk. We hadden de nieuwe voorwaarden beter moeten uitleggen", zegt Ek op Twitter. In een blogpost met "SORRY." als titel legt hij vervolgens uit dat er "verwarring" is ontstaan over wat voor informatie Spotify wil hebben en wat het bedrijf ermee zal doen. "We verontschuldigen ons daarvoor. We hadden beter moeten communiceren wat dit beleid betekent en hoe informatie die je deelt, zal worden gebruikt of niet gebruikt."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het nieuwe privacybeleid staat dat Spotify de gebruiker om toestemming kan vragen om toegang te krijgen tot nieuwe soorten informatie, inclusief foto's, de locatie van het mobiel toestel, stembesturing en contactpersonen. "Laat mij glashelder zijn: als je die informatie niet wil delen, moet het niet. We zullen om nadrukkelijke toestemming vragen voor we deze gegevens aanraken - en we zullen ze alleen gebruiken voor de specifieke doeleinden die je in staat zullen stellen je Spotify-ervaring aan te passen."

Zo zegt Ek dat Spotify nooit de fotobibliotheek op een toestel zal scannen of importeren. "Als je ons toegang geeft tot je foto's, zullen we enkel foto's gebruiken die je specifiek hebt gekozen om te delen. Die foto's zouden dan enkel gebruikt worden op manieren die jij kiest en controleert - om een gepersonaliseerde cover voor een playlist te maken of om je profielfoto te wijzigen bijvoorbeeld." Toegang tot de contactenlijst wil Spotify naar eigen zeggen enkel om het mogelijk te maken vrienden te zoeken die ook Spotify hebben.

'Als je je informatie niet wil delen, moet het niet'

Daniel Ek