Spionerende hulpprogramma's verwijderd uit Google Chrome-browser

REUTERS
Google heeft meer dan zeventig zogenoemde extensies voor de Chrome-browser verwijderd. De hulpprogrammaatjes werden gebruikt om mensen te bespioneren. In totaal waren ze 32 miljoen keer gedownload.

De namen van de extensies zijn niet bekendgemaakt. Het is ook niet bekend of ze in België zijn gebruikt. 

De schadelijke extensies waren ontdekt door cyberbeveiliger Awake Security. Gebruikers dachten dat ze een programma installeerden om te waarschuwen voor schadelijke sites, of om bestanden om te zetten. 

In werkelijkheid hielden de programma's bij welke sites iemand bezocht. Ook konden de makers toegang krijgen tot interne systemen van bedrijven. Wie achter de spionage zitten, is niet bekend. Zulke gegevens kunnen interessant zijn voor spionnen van een staat, maar ook voor criminelen.

Lees ook: Let op wat je zegt, de tv luistert misschien mee: Lars Bové onthult zeven straffe weetjes over spionnen (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Als je het Internet gebruikt dan weet je dat daar consequenties aan verbonden zijn. Google mag van mij best weten wat mijn koopgedrag is, ik krijg gerichte reclame en doe er mijn voordeel mee.

 • Michel Philippe

  Ik begin zo een beetje te walgen van internet. Google heb ik altijd beschouwd als de beste browser. Het is in ieder geval gedaan om te klikken op alles en nog wat. Als ge iets zoekt op internet wordt ge uitgenodigd om van alles te gebruiken en er zit gewoonlijk deugnieterij achter. Gelukkig dat Norton reeds veel geblokkeerd heeft.

 • Carin Desmet

  Google en Chrome de grootste vuiligheid je maar kan gebruiken om je privé te schaden...

 • emiel wouters

  of waarom ik heel zelden zulke programma's of updates doe. En het zal nog erger worden.

 • Gil Groenewijn

  En velen blijven maar Google gebruiken en prijzen , Google de grootste spion op internet en degene die u echt aan banden legt in gebruik. Helaas blijven er veel te veel niet bij stilstaan .