Snowden onthult: "Met valse software om terroristen te bespioneren achterhaalde NSA ook gericht identiteit bitcoingebruikers"

Klokkenluider Edward Snowden.
ANP/EPA Klokkenluider Edward Snowden.
De NSA heeft bitcoingebruikers gericht opgespoord en zou daarbij ook hun identiteiten hebben achterhaald. De Amerikaanse spionagedienst deed dat rond 2013 met zijn Moneyrocket-programma, zo blijkt uit nieuwe documenten die klokkenluider Edward Snowden verspreidt. Dat meldt nieuwssite The Intercept.

De handel in bitcoins gebeurt tot op zekere hoogte anoniem, daar de bitcoinadressen, noch de transacties of transactiedata rechtstreeks gekoppeld zijn aan de identiteit van de eigenaars. De NSA zou via surveillanceprogramma's allerlei gegevens hebben onderschept, onder andere met Moneyrocket, een programma dat specifiek was ontworpen op bitcoingebruikers in het oog te houden.

Rechtstreeks naar de NSA

Het lijkt dat Moneyrocket, dat online kwam in de zomer van 2012, werd gepromoot als iets wat het niet was. In een van de gelekte documenten wordt het omschreven als een "niet-westerse dienst om anoniem te internetten, met een significant aantal gebruikers in Iran en China". Met het "browserproduct" wilde de NSA "doelwitten aantrekken die zich bezighouden met terrorisme, (waaronder) al-Qaida". Terwijl gebruikers dachten dat ze anoniem online gingen, speelden ze al hun verzonden en ontvangen data rechtstreeks door aan de NSA.

"Dit voedt een verhaal dat de VS onbetrouwbaar is"

Matthew Green

In de lente van 2013 zou het programma ook de enige manier zijn geweest waarmee de NSA bitcoingebruikers kon opsporen. Vermoedelijk heeft de NSA dus enkel transacties kunnen herleiden naar gebruikers die gebruikmaakten van de betreffende dienst of het programma. De combinatie van informatie over financiële transacties, wachtwoorden, IP- en MAC-adressen zou de inlichtingendienst in staat hebben gesteld om personen te vinden bij anonieme bitcoinbetalingen.

"Verderfelijk"

De hypothese dat de NSA "een hele overzeese operatie zou opzetten onder valse voorwendselen", enkel om doelwitten op te sporen, is "verderfelijk", zo reageert assistent-professor Matthew Green aan het Johns Hopkins University Information Security Institute aan The Intercept. Hij stelt dat een dergelijke praktijk het wantrouwen in privacysoftware kan voeden, vooral in gebieden zoals Iran waar dissidenten zulke middelen heel erg nodig hebben. Dit "voedt een verhaal dat de VS onbetrouwbaar is", zegt Green. "Dat verontrust me."

De NSA weigerde commentaar op het artikel van The Intercept.

ANP
Meer weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen?
Ga naar Tweakers.net6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas Anderson

  Facebook zijn eerste geld kwam toch ook van de C.I.A?

 • Yves De Wit

  Privacy op t internet. Lol Internet draait op ARPA-net en dat is militair.... dus van de overheid.

 • Cédric Nuyts

  Lily liken ik vind daar niks naar normaal aan mensen hebben nog altijd recht op privacy. Vs moet letterlijk overal tussen zitten. Misschien moet VS is hun eigen overheid bespioneren. mensen zijn de oorlogen en corruptie van overheden beu

 • Fabrizio Michiels

  Geen problemen mee. Keep up the good work

 • Gio Donateli

  Amerika is oorzaak van Veel problemen!