Smartphones in ruil voor webcamseks: jaar cel voor cyberlokking van minderjarigen

Thinkstock
De correctionele rechtbank van Leuven heeft een 20-jarige man veroordeeld tot een jaar cel voor cyberlokking en het aanzetten tot ontucht van meisjes van 12 tot 15 jaar. Hij gaf zijn slachtoffers geld en smartphones in ruil voor naaktfoto's en seksuele handelingen voor de webcam.

De feiten vonden plaats tussen november 2015 en november 2016. In dat jaar benaderde Brian P. vanuit zijn woning in Scherpenheuvel-Zichem diverse minderjarige meisjes via Facebook. In ruil voor geld en smartphones vroeg en kreeg hij naaktfoto's. 

Hij zette zijn slachtoffers systematisch aan tot het stellen van seksuele handelingen, waarbij hij volgens de rechtbank gebruikmaakte van "bedrieglijke listgrepen". Zo beloofde hij de meisjes toegang tot Netflix op zijn kosten. In zijn profiel op Facebook gaf hij bewust een jongere leeftijd op en verzon hij dat hij leed aan anorexia.

Betrapt door moeder

Brian P. werd ontmaskerd door zijn moeder. Zij stapte op 20 juli 2016 naar de politie met rekeninguittreksels waaruit bleek dat haar zoon de meisjes geldsommen overmaakte. Bij een huiszoeking viel P. door de mand.

Bij verstek werd de man eerder veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van een jaar. Hij tekende verzet aan en de straf werd ditmaal met uitstel uitgesproken onder zeven probatievoorwaarden. Zo moet hij zich onderwerpen aan de controle van zijn computer en ander multimediamateriaal door de politiediensten. De beklaagde werd voor vijf jaar uit de rechten ontzet. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.