Signify zet in op lifi: supersnel draadloos internet uit een lamp

Signify
Verlichtingsproducent Signify, met zetel in Eindhoven, gaat meer inzetten op het alternatief voor wifi: lifi. Dat is een techniek waarmee apparaten via het licht verbinding maken met internet. De nieuwste apparatuur van Signify is fors sneller geworden. Vanaf 2020 zijn alle nieuwe armaturen van het bedrijf bovendien voorbereid om op zo'n lifi-verbinding te worden aangesloten.

Innovatiedirecteur Olivia Qiu van Signifi ziet lifi als een techniek die de komende jaren veelvuldig zal worden toegepast. "In bijvoorbeeld ziekenhuizen is het ideaal omdat wifi, dat met radiogolven werkt, apparatuur kan storen." Ook is lifi volgens Qiu veel veiliger omdat apparaten binnen bereik van het licht moeten blijven. "De informatie blijft binnen de ruimte."

Wat ook in het voordeel van lifi werkt, is de beschikbare ruimte in het lichtspectrum. De techniek kan werken met zichtbaar licht, maar ook met infrarood of ultraviolet licht. "Er is duizend keer meer ruimte in het lichtspectrum dan in het radiospectrum", zegt Qiu.

In minder dan tien jaar zal de techniek de normaalste zaak van de wereld zijn

Olivia Qiu

Ze denkt dan ook dat de techniek, waarvoor Signify samen met andere bedrijven standaarden heeft afgesproken, in minder dan tien jaar de normaalste zaak van de wereld zal zijn. Voordat dat zover is moeten grote techbedrijven de techniek nog wel gaan omarmen. Nu is nog een zogeheten 'dongle' nodig, een apparaatje dat aan de laptop of mobiele telefoon moet worden gekoppeld om de verbinding mogelijk te maken. "Maar dat moest in de beginjaren van wifi ook", zegt Qiu.

Slimme lantaarnpaal

Verder presenteerde Signify vandaag ook een nieuwe slimme lantaarnpaal. Die heeft binnenin ruimte voor onder meer zendmasten voor mobiele telefonie. Bovendien kunnen er camera's in en aan vast worden gemaakt en kunnen er allerlei sensoren in de paal worden ingebouwd zodat bijvoorbeeld geluidsniveaus en de luchtkwaliteit in de gaten kunnen worden gehouden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • piet devlieger

    WOW ! Als dat allemaal klopt dan wordt dit wel een revolutie.

  • raf janssens

    mooi systeem wat wel toekomst heeft .de camera aan de verlichting paal is ook meteen mee op internet aangesloten .net zoals alle andere apparatuur.mooi initiatief

  • Marc Spandel

    In dezer tijden dat we om de oren geslagen worden met allerlei 'energie- bezuinigende' verplichtingen (spaarzamer worden met elektriciteit), worden we steeds méér 'verplicht' om méér elektriciteit te gebruiken. Hét hypocriet systeem om ons met dure facturen te kunnen opzadelen! Geef tenminste toe, dat dit lifi- systeem een pak meer stroom verbruikt voor de lampen!