Scholen pakken massaal sexting aan

thinkstock
Vlaamse schooldirecties nemen 'sexting' ­serieus. Dat blijkt uit een rondvraag bij 25 scholen. Vaak worden naaktfoto's die ­jongeren elkaar sturen immers op grote schaal ­verspreid en gaat het om online pestgedrag.

Een 16-jarige scholier stapte maandagavond uit het leven in Appelterre. De jongen zou zijn overgegaan tot de wanhoopsdaad nadat een naaktfoto van hem op sociale media was rondgestuurd. Sexting - het verzenden van ­seksueel getinte beelden via je smartphone - en pesten via ­sociale media komen op veel scholen in Vlaanderen voor, zo leert een rondvraag van deze krant.

De helft van de 25 scholen die wij contacteerden, kreeg er al mee te maken. Eén rode draad: ze proberen het fenomeen zo snel mogelijk in te dijken. Zo stelde het ­Damiaaninstituut in Aarschot vast dat naaktfoto's van een 18-jarige leerling werden verspreid via ­sociale media. De directie maakte een tuchtdossier op en zette een herstelgesprek op. Elk jaar ­besteedt de school een volledige infodag aan de preventie van ­sexting. In het Atheneum Tichelrij in Sint-Truiden bekijkt de ­leerkracht Informatica profielen van leerlingen op sociale media en confronteert ze met dingen die hij te weten kwam. "Vaak schrikken ze er zelf van", klinkt het.

Het Scheppersinstituut in Mechelen heeft al twee keer moeten ingrijpen toen gedeeltelijke naakt­foto's werden verspreid. Daarbij werd ook de politie ingeschakeld. "Scholen moeten hun leerlingen wijzen op de gevaren van cyberpesten en sexting", zegt Marijke Van Bogaert van het Katholiek Onderwijs. "Ze beslissen zelf hoe ze dat doen."

Bij Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, werden vorig jaar een 20-tal ­gesprekken gevoerd over sexting. Child Focus kreeg vorig jaar 123 klachten over het fenomeen.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Nalyd

  Laat ze toch doen. Meer dan de helft die hier reageert verdient geld aan die sociale media. Hypocrieten.

 • Vera Franck

  Erg toch dat je zulke dingen uithaalt omdat je u eerst ten schande hebt gezet op fb of ander vergif . Vind het logisch dat kinderen lachen met iemand die zich zo te grabbelen goeit op fb . Hebben die dan geen zelfrespect vraag ik me af . En het maakt niet uit of je hun gsm achterhoudt op school, dan doen ze het wel op een andere plaats . Zonde dat de jeugd omzeep gaat door foute dingen te doen ,en waar ze later spijt van hebben

 • Stc Stc

  Geen GSM meer op school, afgeven in het begin van de school en na school terug halen .hebt da ding toch ni nodig.

 • Ieder gelijk . Dino

  Een goede raad aan alle kinderen maar ook aan volwassenen, stel u eerst de vraag wat is het nut van uzelf naakt te fotograferen en te delen met vrienden,dan beeld u in dat uw foto's viraal gaan en je te schande word gemaakt.de ervaring leert dat er veel pestkoppen er plezier aan beleven om een andere in problemen te brengen.met andere woorden laat het niet zo ver komen en vrrtrouw enkel op jezelf.

 • Cal alperen

  Weet je wat dat is hou op met je onfatsoenlijke fotos te nemen.en zoniet gebeurd zulke zakes op ne keer pech