Safer Internet Day: 6 onmisbare tips om uw gegevens online te beveiligen

Thinkstock
Het is vandaag 'Safer Internet Day', een dag waarop veilig surfen op internet centraal staat. Daarom geven we u hieronder zes onmisbare tips om uw gegevens te beschermen op internet.

Maak back-ups

Verderop leest u tips die moeten behoeden dat een van uw toestellen besmet raakt door een virus of zogenaamde 'gijzelsoftware'. Maar mocht het toch zover komen, bespaart een back-up u een hoop problemen, zorgen en zelfs geld. Er bestaan namelijk computervirussen die alle gegevens op een toestel verwijderen of zelfs gijzelen. Slachtoffers wordt dan gevraagd om losgeld, in ruil voor hun bestanden. Zorg er daarom voor dat u steeds een reservekopie hebt van de gegevens op je toestellen. Door regelmatig een back-up van uw toestellen te maken, beperkt u de schade.

Er zijn twee manieren om de gegevens op uw toestellen te kopiëren. Zo kan u een back-up maken op een externe harde schijf of u kan uw bestanden ook bijhouden in 'de cloud'. Zo bestaan er online diensten die online opslagcapaciteit aanbieden.

thinkstock

Gebruik een virusscanner

Installeer een goed antivirusprogramma en laat uw toestellen regelmatig scannen. Geen idee wat een goede virusscanner is? Safeonweb, een initiatief van de overheid, lijst hier een reeks betrouwbare virusscanners op. Belangrijk, want op internet worden er ook programma's aangeprezen als virusscanners, die in werkelijkheid zelf dienen om virussen te verspreiden of kredietkaartgegevens te stelen.

ThinkstockPhotos

Voer regelmatig updates uit

Programma's (zowel besturingssystemen als apps) die niet op hun laatste versie draaien, zijn kwetsbaarder voor virussen dan wanneer ze helemaal bijgewerkt zijn. Dat komt doordat de makers ervan de systemen steeds beter (en veiliger) maken. Bovendien maken virussen vaak gebruik van verouderde programma's om op een toestel binnen te dringen. Voer daarom regelmatig (beveiligings)updates door, zowel voor het besturingssysteem, programma's als apps. Leuke bonus: die updates bevatten vaak ook nieuwe functionaliteiten.

Ook nog belangrijk: installeer alleen programma's van betrouwbare bronnen.

Gebruik sterke wachtwoorden

Kies voor al je accounts veilige wachtwoorden en deel ze nooit met anderen. Gebruik ook voor elk account een ander wachtwoord. Enkele simpele regels voor een sterk wachtwoord: hoe langer, hoe veiliger; gebruik eerder een zin, dan een woord; en gebruik verschillende tekens (hoofdletters, kleine letters, cijfers én leestekens). Ook wordt aangeraden een wachtwoordmanager te gebruiken (zoals bijvoorbeeld KeePass2), dat is software die voor u veilige wachtwoorden creëert en beheert.

Regelmatig maken hackers grote bestanden met gegevens van maildiensten of sociale netwerken buit. Via de website haveibeenpwnd kan u nagaan of er accounts van u zijn die bij die hacks betrokken zijn.

Let op voor valse mails (phishing)

Een vaak voorkomende vorm van cybercriminaliteit is phishing. Dat zijn e-mails die heel erg lijken op officiële berichten van bijvoorbeeld een bank, de politie, de loterij of het gerecht en (via een omweg) vragen om geld over te schrijven.

Ga hier nooit op in en deel nooit de gegevens van uw bankkaart via e-mail of telefoon.  Een bank zal u nooit via mail of telefoon contacteren om zulke informatie te vragen. U kan ook steeds uw bank inlichten over de poging tot phishing. Zij zullen u verder begeleiden. In geval van twijfel: open de mail niet. Negeer en wis ongewenste mails onmiddellijk. En steun enkel goede doelen die je kent en waarvan je zeker bent dat ze betrouwbaar zijn.

Shuterstock

Wees voorzichtig met (openbare) wifi-netwerken

Zorg er eerst en vooral voor dat uw eigen draadloos netwerk goed beveiligd is. Hier geldt opnieuw het belang van een sterk wachtwoord. Daarnaast is het voor de veiligheid van uw gegevens belangrijk om geen persoonlijke gegevens (zoals wachtwoorden) te gebruiken wanneer u een openbaar internetnetwerk gebruikt.