Russisch kernwapenprogramma ingezet om bitcoins te delven

Kerngeleerden in afgesloten stad Sarov opgepakt

Een werknemer van een Chinese bitcoinbeurs contoleert computers in de Chinese provincie Sichuan.
EPA Een werknemer van een Chinese bitcoinbeurs contoleert computers in de Chinese provincie Sichuan.
Wat doe je als je een van de sterkste supercomputers ter wereld tot je beschikking hebt, een systeem dat in staat is om miljarden berekeningen per seconde uit te voeren? Een paar medewerkers van het Russische kernwapenprogramma lieten zo'n computer bitcoins delven. 

Volgens Russische media gingen de alarmbellen af toen het computersysteem verbinding maakte met internet. Dat mag om veiligheidsredenen niet.

Enkele kerngeleerden zijn opgepakt, maar het is niet bekend hoeveel precies. Ze werkten voor een nucleaire onderzoeksinstelling in Sarov, een stad die is afgesloten van de buitenwereld. Daar werd in Sovjet-tijden de eerste atoombom van de Russen ontwikkeld. Het complex is topgeheim en de stad stond lange tijd zelfs niet op de kaarten.

De bitcoin is een virtuele munt die is gebaseerd op een collectief logboek. Alle gebruikers houden samen alle transacties van iedereen bij. Om zulke transacties veilig te verwerken, moeten gecompliceerde wiskundige formules worden opgelost. Daarvoor zijn extreem sterke computers nodig. Wie zo'n oplossing vindt, krijgt als beloning 12,5 bitcoins. Bij de huidige koers is de waarde meer dan 85.000 euro. Het oplossen wordt minen of delven genoemd. Elke tien minuten wordt zo'n bedrag uitgekeerd.

LEES OOK:Rusland onthult ‘Satan 2’: de kernraket die “Frankrijk, het VK of Texas kan uitvegen”
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Febe Chapin

  oli, je krijgt wel degelijk als beloning 12,5 bitcoins als je de (enige) vinder bent. Op groot schaal gelijk het hele Russische supercomputer netwerk is de kans er wel dat je het op uw eentje vind. Maar met een gewone toestel, kun je even goed lotto gaan spelen. Wat mensen doen is samen werken om 1 te vinden en dat verdelen onder uw computer reken kracht. Gelijk een euromillions pot met meerdere nummers en sterren..

 • Rik Tammenaars

  @Oli Gearius - wanneer je een geldig block vind kan je de coinbase transaction invullen op jouw adres... wat je zegt klopt langs geen kanten... wel is het zo dat je best aansluit op een mining pool om je kansen op een winnende blok te vergroten. Je bent best een amateur die er niet al te veel vanaf weet, maar toch veel grote woorden wil gebruiken?

 • Oli Gearius

  "Wie zo’n oplossing vindt, krijgt als beloning 12,5 bitcoins" Wat? neen... je krijgt 0,0000000001BTC per "oplossing" zoals jullie het in peutertaal willen uitleggen... Alweer een stagiaire zeker die als e-journalist gebruikt wordt? 12.5btc = 87k euro, daar mag je 4 jaar voor farmen met minimum 9 farming rigs. Stop gewoon met btc artikels te schrijven als je er niets van kent aub.

 • Febe Chapin

  Haha, alleen in Rusland.

 • paul van de velde

  Ongelooflijk dat er nog mensen zijn die dit geloven.