Russen hacken computers Witte Huis

AFP
Russische hackers zijn het computersysteem van het Witte Huis binnengedrongen. Dat meldde CNN dinsdagavond op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de hack.

Persbureau Reuters meldde dat volgens een medewerker van het Witte Huis er geen gevoelige systemen zijn gehackt. Volgens CNN is dat wel gebeurd.

Russische hackers vielen de laatste tijd regelmatig e-mailsystemen bij de Amerikaanse overheid aan. De Verenigde Staten hielden altijd vol dat er nooit een e-mailsysteem was aangevallen waarin geheime informatie werd uitgewisseld. Bovendien schroefden de Amerikanen de beveiliging op.

Maar volgens de bronnen van CNN gebruikten de Russen de hack in de e-mailsystemen om in te breken in een 'gevoelig' deel van het computersysteem van het Witte Huis, de ambtswoning van president Barack Obama. De hackers konden bijvoorbeeld in de niet-publieke agenda van Obama. Die is niet geheim, maar ook niet openbaar.

Gewiekst

De Amerikaanse geheime diensten die de aanvallen onderzoeken, noemen het een van de meest gewiekste hacks tegen de Verenigde Staten ooit. De hackers probeerden bovendien hun sporen uit te wissen, door hun inbraak via computers over de hele wereld te leiden. Toch wisten de Amerikanen bepaalde codes en andere sporen te herkennen, waaruit zou blijken dat het om hackers gaat die voor de Russische overheid werken.

Geen nieuwe hack
Volgens het Witte Huis vond de hack vorig jaar al plaats en is de computerinbraak ook openbaar gemaakt door de Amerikaanse overheid. Er zou sprake zijn van speculatie over nieuwe gevolgen van een hack op het niet-geheime systeem van de ambtswoning Obama van vorig jaar. De woordvoerder ging niet in op de CNN-berichtgeving dat Russische hackers verantwoordelijk waren voor de aanval. Wel zei hij dat "dergelijke activiteit serieus wordt genomen'' en "er direct maatregelen zijn genomen''.