Rusland sluit IP-adressen Google uit omdat het blokkering chat-app Telegram "omzeilt"

EPA
Rusland heeft aangekondigd verschillende openbare IP-adressen van Google uit te sluiten omdat ze ervoor zouden zorgen dat de blokkering van chat-app Telegram omzeild kan worden.

Telegram weigerde deze week om de Russische geheime dienst FSB toegang te geven tot de (versleutelde) berichten van zijn gebruikers, waarop de Russische telecomautoriteit Roskomnadzor besliste om de berichtendienst te blokkeren. Omdat Google Telegram nog steeds gebruik laat maken van zijn IP-adressen om de blokkering te "omzeilen", heeft Roskomnadzor nu ook heel wat IP-adressen van Google geblokkeerd, zegt het op zijn Twitter-account.

Google gebruikt de adressen om zijn zoekmachines te laten draaien en om andere internetdiensten aan te kunnen bieden. Aan het persagentschap RIA Novosti zei een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf dat Google "ervan op de hoogte is dat sommige gebruikers geen toegang meer hebben tot bepaalde diensten".
Ondanks het overheidsingrijpen zou Telegram toch nog steeds toegankelijk in Rusland. 

Volgens stichter Pavel Doerov telt de chat-app wereldwijd 200 miljoen gebruikers, waarvan 7 procent in Rusland.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Giels

  Censuur is typisch voor dictaturen. En het argument dat terroristen iets gebruiken en we het dan maar moeten bannen is onzin want dan kan je bijna alle apps en social media bannen.

 • Peter Buyck

  Darkweb is op zich niet crimineel. Net zoals 'met de auto rijden'. Darkweb is er gekomen om in alle discretie internet aan te bieden in gebieden die onder grote censuur staan. Zo kan je ook Twitter, Tumblr, Facebook, ... crimineel noemen omdat langs die weg ook criminele contacten worden gelegd. Dan maar de telefoon, brievenpost, verbieden...?

 • Chris Vandorpe

  Heeft niks met dictatuur te maken ,maar met gezond verstand ,IS maakt volop gebruik van telegram om intern te communiceren (lees aanslagen plannen),rusland doet er tenminste iets aan ,de rest "veroordeeld" na de aanslag .

 • Jef Denijs

  Die worden bij mij al jaren geblokkeerd, idem als die van facebook en een aantal anderen maar dan gewoon omdat die bedrijven niet deugen.

 • Filip Vanlaeken

  Graag toch wat meer kieskeur van de FIFA. Al wat geen democratie is, gn persvrijheid kent en open internet, bescherming van mensen- en dierenrechten moet echt geen promotie vieren van zijn bewind met een wereldbeker