RT aub: Zo schrijf je de meest succesvolle tweets volgens de wetenschap

Succesvol in 140 tekens

twitter
Onderzoekers hebben geanalyseerd wat een bericht op Twitter nu precies succesvol maakt. Conclusie van de deels door Google gefinancierde studie: het gaat er niet om wat je zegt, maar vooral hoe.

Wat zorgt ervoor dat Twittergebruikers op de groene retweetknop drukken en het bericht van een ander met hun volgers delen? Onderzoekers van de Cornell-universiteit in New York hebben een computermodel ontwikkeld dat de overtuigingskracht van een bericht moet helpen voorspellen. 

De wetenschappers hebben het model op Twitter uitgetest. Ze kregen van de sociaalnetwerksite de kans om een gecontroleerd experiment uit te voeren, waarbij geen rekening werd gehouden met de populariteit van de gebruiker of het onderwerp waarover werd geschreven. Naar eigen zeggen kon de computer beter voorspellen dan mensen welke berichten vaker geretweet zouden worden. De onderzoekers verzamelden duizenden tweets over hetzelfde onderwerp en het experiment toonde aan dat het gebruik van de juiste bewoording alles is.

De onderzoekers verzamelden duizenden tweets over hetzelfde onderwerp en het experiment toonde aan dat het gebruik van de juiste bewoording alles is

Lief vragen

Het helpt volgens de onderzoekers onder meer om simpelweg aan anderen te vragen om het bericht te delen. Inspelen op positieve of negatieve emoties werkt ook, te veel over jezelf praten is dan weer uit den boze. "We zouden ook graag het slimme en amusante element van een tweet in rekening brengen, maar we hebben nog geen manier gevonden om dat te doen", nuanceert Lilian Lee, professor computerwetenschappen bij Cornell, haar bevindingen.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hun algoritme ook zal werken bij langere ideeën en essays. Ze hebben nu al een onlinetool ontwikkeld waarmee gebruikers vooraf zelf kunnen uittesten of hun bericht veel potentiële overtuigingskracht heeft.