Reizigers moeten ook in buitenland toegang krijgen tot online aangeschafte content

thinkstock
Wie in eigen land online muziek, films of literatuur koopt of een digitaal abonnement neemt, moet ook in andere lidstaten van de Europese Unie toegang krijgen tot die content. Daarover zijn de Europese ministers bevoegd voor concurrentievermogen het eens geraakt. Nu staan vaak auteursrechten de portabiliteit van digitale content in de weg.

Wanneer surfers thuis online muziek of films kopen of een digitaal televisieabonnement nemen, verwachten ze ook dat ze van die content kunnen genieten wanneer ze op reis gaan naar het buitenland. Dat valt in de praktijk soms tegen. De Europese Commissie stelde eind vorig jaar voor om hier paal en perk aan te stellen.

De ministers schaarden zich in Brussel achter dit principe van de grensoverschrijdende portabiliteit van online content. Het geldt wel enkel voor betalende diensten, niet voor bijvoorbeeld uitzendingen van publieke omroepen. De lidstaten moeten wel nog onderhandelingen aanknopen met het Europees Parlement.

De lidstaten zijn ook klaar voor onderhandelingen met het Europees Parlement over de vrijmaking van de ultrahoge radiofrequentie (700 MHz) tegen juni 2020, dit om ruimte te bieden voor de uitrol van 4G- en 5G-netwerken. Frequenties in de sub-700 MHz-frequentieband (470-694 MHz) moeten de lidstaten minstens tot 2030 voorbehouden voor digitale televisie en draadloze microfoons, zo kwamen de ministers van Telecom overeen.