Recordboete van 600.000 euro omdat zoekresultaten van Belg op Google niet verwijderd werden

REUTERS
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft Google Belgium een boete van 600.000 euro opgelegd omdat de zoekmachine het recht van een burger om vergeten te worden niet naleefde. Het is de hoogste boete die de autoriteit tot nu toe oplegde, zegt ze. Google gaat nu in beroep tegen de beslissing. “Wij vonden het van algemeen belang dat deze gegevens opzoekbaar bleven", klinkt het in een reactie bij DataNews.

Google had een verzoek gekregen van iemand "die door zijn functie een rol speelt in het openbare leven in België” om de aan zijn naam gekoppelde zoekresultaten te verwijderen uit de zoekmachine. Het ging meer bepaald om verwijzingen naar mogelijke banden met een politieke partij en om verwijzingen naar een pesterijklacht die lang geleden ongegrond werd verklaard.

Google weigerde de zoekresultaten te wissen. Dat was volgens de geschillenkamer van de GBA terecht wat betreft de mogelijke banden met een politieke partij. Maar de verwijzingen naar de pesterijklacht had Google wel moeten verwijderen. 

“Bijzonder nalatig”

"Aangezien de verwijten tegen de klager niet bewezen werden, oud zijn en waarschijnlijk ernstige gevolgen hebben moeten de rechten en belangen van de betrokkene gerespecteerd worden", oordeelt de GBA. Zij noemt Google bovendien "bijzonder nalatig” omdat het "over bewijzen beschikte dat de feiten irrelevant en verouderd waren".

De boete ligt meer dan tien keer hoger dan de hoogste boete die de GBA tot nu toe oplegde (50.000 euro). 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Renaat Moerman

  Dit leest eerder als een nieuwe vorm van belastingen op Amerikaanse bedrijven. En wat is het volgende ? Boete voor Tesla omdat ze geen benzine verbruiken ?

 • marnix laureyns

  Wanneer het bedrag gestort is zou ik graag de overschrijving zien in de krant dat deze boete werkelijk gestort is?

 • Vaneylen Pierre

  Het middel bij uitstek om in te toekomst de Belgische en de Europese kas te spijzigen. "boetes" daarmee kunnen we alle kanten uit en zelfs een begroting in evenwicht krijgen.

 • Marc Spandel

  Tja... een pester moet óók maar de gevolgen dragen van zijn/haar pesterijen hé! niet alleen zijn/haar slachtoffer. Ik heb een waar gebeurd pesterij- boek geschreven en gepubliceerd op mijn website (gratis te lezen/downloaden). De pesters worden bij naam genoemd. Het boek noemt "De pesters van het spoor" en bevat 'bewijsstukken' zodat pesters en justitie niet kunnen ontkennen!

 • Dirk de Grave

  En wie is deze Belg dan?