Privacy-folders met drone boven NSA-complex gedropt

De drone strooide gisteren duizenden flyers uit boven het complex.
Marie Bauer/YouTube De drone strooide gisteren duizenden flyers uit boven het complex.
Een gebouw van de geheime dienst loop je niet zomaar binnen. Toch wilden privacy-activisten het personeel in zo'n ondoordringbaar fort heel graag iets zeggen. Hun oplossing was een drone, die gisteren duizenden flyers uitstrooide boven het Dagger Complex in het Duitse Darmstadt, een Amerikaanse militaire basis met een Europese vestiging van de NSA. Erop stond één simpele vraag: "Klaar om je baan op te zeggen?"

De actie is onderdeel van Intelexit, een nieuwe campagne die medewerkers bij geheime diensten van hun machtige werkgevers probeert los te weken. De Berlijnse activisten achter de campagne roepen mensen die met de morele implicaties van hun werk worstelen op hun functie neer te leggen.

'Luister naar je hart, niet naar privételefoontjes', is te lezen op billboard-reclames die ze in allerlei landen naast complexen van geheime diensten plaatsten. 'Medeplichtig aan massasurveillance en drone-oorlogen? Stap eruit', toont een andere poster.

Voor ex-werknemers van geheime diensten fungeert Intelexit als een soort steungroep, zoals de AA voor alcoholisten en het blijf-van-mijn-lijfhuis voor mishandelde vrouwen. In de campagnevideo van de club spreken onder anderen NSA-klokkenluider Thomas Drake en cryptografiedeskundige Bruce Schneier zich uit voor het initiatief. Ze zeggen het isolement van geheim agenten te willen doorbreken, en de vrees voor opstappen weg te nemen. Uiteindelijk wordt de democratie zo beter beschermd, is de gedachte.

Naast het ophangen van posters en het droppen van folders staan medewerkers van Intelexit ook ouderwets te flyeren naast gebouwen van de geheime dienst. Medewerkers van de NSA kunnen bovendien een golf aan mails, faxen en belletjes van de activisten verwachten. Volgens één van de initiatiefnemers, die onder een pseudoniem met techsite Wired sprak, is de campagne tot nu toe een groot succes. Zowel oud-medewerkers als huidige werknemers van geheime diensten zeggen het initiatief te steunen. Om hoeveel mensen het gaat, wilde de vrouw niet zeggen.

De ironie wil dat dronevluchten boven militaire bases in veel Duitse deelstaten verboden zijn, vanwege, jawel, privacy. Dat de privacy van privacyschenders moest worden geschonden om ze te laten stoppen met privacy schenden heeft volgens de organisatie een praktische reden. "Deze mensen zijn gewoon moeilijk te bereiken, omdat ze afgesloten zijn van de rest van de samenleving", aldus woordvoerder Ariel Fischer. "Dit is een innovatieve manier om hen te benaderen. En het toont hen dat helpen voor ons bittere ernst is."